Vysoké pokuty za diaľničnú známku: Kedy podať odpor?

Polícia odkláňala autá počas osláv SNP koncom augusta 2024 na rýchlostnú cestu R1 medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Na tom by nebolo zrejme nič zvláštne, no motoristov, ktorí nemajú zakúpenú diaľničnú známku, čakalo nemilé prekvapenie v podobe pokuty za jazdu po diaľnici bez diaľničnej známky.

Čo s tým? Viacerí motoristi sa cítia ukrivdení a nepáči sa im takýto postup, pretože jazdu spoplatneným úsekom rýchlostnej cesty R1 si nezvolili dobrovoľne. Prešli nej kvôli tomu, že stará cesta bola dočasne nedostupná. Ide teda o objektívnu príčinu a je potrebné sa voči postupu úradníkov odvolať. Okresný úrad Banská Bystrica už avizuje, že pokiaľ motoristi budú podávať odpor, každý prípad prešetrí individuálne, no zjavne je vôľa na jeho strane tieto okolnosti zohľadniť.

 

Odpor však nemôžete podať kedykoľvek. Potrebujete dodržať lehotu 15 dní od doručenia pokuty. Je dôležité si dať na ňu pozor a nenechávať si radšej podanie odporu na poslednú chvíľu, aby ste pokutu nemuseli platiť z vlastného vrecka. Pri podávaní odporu je potrebné vysvetliť, čo sa stalo a prečo ste presvedčení, že finančný trest nie je v poriadku.

Zdroj: bystricak.sk