Vysoká pokuta od polície za jasný priestupok

Švajčiarsko je známe svojimi prísnymi pravidlami, čo sa samozrejme týka aj cestnej dopravy. Preto by si dovolenkári mali dať pozor, aby sa striktne riadili rýchlostnými limitmi. Už pri minimálnych prekročeniach rýchlosti hrozia vysoké pokuty.

Pri určitých závažných porušeniach pravidiel cestnej premávky však už neexistujú jednotné pokuty. Namiesto toho sa výška pokuty určuje na základe príjmu, čo môže viesť k horibilným sumám sankcií. O tom sa nedávno presvedčil aj 58-ročný vodič BMW!

 

Ako viaceré švajčiarske médiá informovali, incident sa stal ešte v marci 2023 na diaľnici A1 pri Köllikene v kantóne Aargau. 58-ročnému vodičovi bolo vytknuté, že výrazne porušil bezpečnostnú vzdialenosť od vozidla pred ním. Podľa videa polície jazdil so svojím autom rýchlosťou približne 120 km/h a počas dvoch kilometrov bol neustále extrémne blízko k inému vozidlu.

Vzdialenosť medzi autami mala dosahovať len osem až dvanásť metrov, pričom pri tejto rýchlosti je predpísaná minimálna vzdialenosť 60 metrov. Tento stav vytvoril „vysoké potenciálne nebezpečenstvo nehody“, uviedla švajčiarska prokuratúra.

V niektorých krajinách vašu pokutu za priestupok na cestách určia podľa ročného zárobku.

Pokuta na základe ročného príjmu

Dôsledkom bolo, že vodič BMW dostal pokutu, ktorú neakceptoval. Napokon ho okresný súd uznal za vinného a uložil mu pokutu vo výške 50 takzvaných denných sadzieb po 1970 švajčiarskych frankoch, čo spolu činí 98 500 švajčiarskych frankov, čo je približne 105 000 eur.

Táto astronomická suma vznikla na základe ročného príjmu vodiča BMW, ktorý sa odhaduje na úrovni približne 1,7 milióna švajčiarskych frankov (1,8 milióna eur) netto. Dôležité je, že ide o podmienenú pokutu. To znamená, že platba sa stane splatnou iba v prípade, že vodič bude počas nasledujúcich 24 mesiacov opäť chytený pri podobnom priestupku.

Okrem toho mu však súd uložil aj okamžite splatnú pokutu, ktorá je vo výške 15 000 švajčiarskych frankov, teda približne 16 000 eur. Vodič BMW však verdikt neprijal a podal odvolanie na najvyšší súd. Argumentoval, že nebol dostatočne informovaný o svojich právach a že nemusel počítať s náhlym brzdením vozidla pred ním, a aj keby musel, vďaka kvalitným brzdám svojho športového BMW by vraj každom prípade stihol zastaviť včas.

Podľa švajčiarskych médií sa najvyšší súd touto argumentáciou nenechal ovplyvniť a potvrdil rozsudok. Avšak, výška okamžitej pokuty bola znížená na 10 000 švajčiarskych frankov. Keďže však náklady na konanie vo výške 5000 švajčiarskych frankov musí znášať obžalovaný, sankcia zostáva pri pôvodnej sume. Ešte dôležitejšie je, že počas nasledujúcich dvoch rokov by mal vodič dodržiavať minimálny bezpečný odstup vozidiel, inak by ho tento priestupok mohol stáť ešte viac peňazí!

Zdroj: Bild.de / foto v článku: cz.depositphotos.com / ilustračné foto - Polícia SR