Môžeme elektrické vozidlo nabíjať prenosnou veternou turbínou? Kanál YouTube pod názvom Fully Charged Show sa nedávno pokúsil odpovedať na túto otázku vo videu. S MG4 a veternou turbínou KiteX v taške vyrazili jeho autori na veterný kopec, aby si vyskúšali túto technológiu.

Motorista vybalil KiteX, kompaktnú a prenosnú veternú turbínu. Urobil tak na vrchole kopca za veterných podmienok. Zariadenie zahŕňa všetko potrebné premenu veternej energie na elektrickú.

Montáž sa ukázala ako náročná, no napokon sa podarila aj napriek technickým výzvam. Podľa výrobcu dokáže veterná turbína KiteX vyprodukovať až 4 500 watthodín elektriny za 24 hodín pri priemernej rýchlosti vetra 30 km/h. To je ekvivalent nabitia 409 mobilných telefónov, prevádzky prenosnej chladničky na 73 hodín alebo 36 hodín televízneho času. Ale čo elektromobil?



Veľký test: Dá sa elektromobil nabíjať prenosnou veternou turbínou?

Po tom, čo turbína vyrobila elektrinu a napájala ju do batérie, vyvstala dôležitá otázka: Dokáže elektrina nabiť elektromobil? YouTuber sa v teste snažil nabiť svoj MG4 práve elektrinou vyrobeno z vetra.

Zafungovalo to a v rámci testu bola turbína schopná nasmerovať elektrinu do vozidla. Proces nabíjania však trval extrémne dlho. Nabíjací systém zvládol nabiť auto tak, aby zvládlo jednu míľu (cca 1,6 km) za štyri hodiny. Treba povedať, že to je naozaj kvapka v mori na dlhšiu cestu.

Výsledok je jasný: Do elektromobilu dokážete teoreticky naložiť aj prenosnú veternú turbínu a následne ju skúsiť použiť, avšak v praxi bude takéto nabíjanie veľmi obmedzené, najmä kvôli nízkej produkcii energie a potrebe vysokého výkonu. Vyrobená energia ani zďaleka nestačí na dlhšie cesty.

Vývojári KiteX však vraj pracujú na ďalšom vývoji technológie a hľadaní efektívnejších riešení. Bude teda zaujímavé sledovať, či niekedy zohrá úlohu aj pri elektromobiloch, kde je rýchlosť nabíjania dôležitým faktorom. Nateraz ide skôr o vtipný nápad bez väčšieho využitia v bežnom živote vodičov áut na baterky.