Chorvátsko zvýšilo diaľničné poplatky na leto o 10 percent

Na začiatku dovolenkovej sezóny sa v Chorvátsku od 1. júla 2024 zvýšili poplatky za cestovanie diaľnicami o 10 percent. Takzvané sezónne ceny mýta platia do konca septembra. Od zvýšenia ceny sú oslobodené autobusy a nákladné autá. Týka sa však osobných áut, teda aj mnohých motoristov zo Slovenska, ktorí v najbližších týždňoch vyrazia k Jadranskému moru ako každý rok.

Nižšie prinášame vybrané príklady trás a cien mýta v rámci chorvátskej diaľničnej siete: Cestovanie autom na trase Záhreb – Rijeka teraz stojí 10,10 eura namiesto doterajších 9,20 eura. Mýtne poplatky na trase Záhreb – Zadar sa zvýšili zo 16 eur na 17,60 eura. A cesta zo Záhrebu do Splitu teraz stojí 26,40 eura namiesto 24 eur.

Sezónne ceny mýta Chorváti zaviedli v roku 2017. V posledných štyroch rokoch (po vypuknutí koronakrízy) sa však neuplatňovali.

Keďže Chorváti vyberajú mýto a nemajú diaľničné známky, krajina nemusela tento rok zaviesť jednodňovú diaľničnú známku po vzore iných krajín EÚ. Práve tá sa totiž v mnohých prípadoch dovolenkujúcim motoristom oplatí najviac. Ako sme vás však nedávno informovali, napríklad Slovinsko odmieta jednodňovú diaľničnú známku a chce ju zaviesť až v roku 2030.

Zdroj: ADAC