Most zbúrajú v najbližších dňoch

Mesto Banská Bystrica vykonávalo pravidelnú diagnostiku mostov. Hoci most v Kremničke (prvý most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena) nie je evidovaný v majetku samosprávy, tá zabezpečila opätovnú prehliadku jeho aktuálneho stavu. Zjavne išlo o správne rozhodnutie.

Keďže najnovší monitoring preukázal náhlu poruchu, ktorá môže spôsobiť okamžitý kolaps mosta, hneď ho zatvorili pre peších, cyklistov i motoristov.

 

Na mestskom úrade zasadol krízový štáb za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), Okresného úradu a Policajného zboru SR, ktorý prijal ďalšie opatrenia. Bolo rozhodnuté o uzatvorení rýchlostnej cesty R1.

Banskobystrický primátor Ján Nosko vyhlásil mimoriadnu situáciu. Krízový štáb mesta rozhodol o prijatí ďalšieho opatrenia, ktorým bude odstránenie mosta v havarijnom stave. „Uzatvorenie R1-ky a presmerovanie dopravy zahltí dopravu v našom meste, čo sa dá v mimoriadnej situácii vydržať len pár dní,“ dopĺňa primátor.

Stav mosta v Kremničke sa náhle zhoršil, hrozil jeho úplný kolaps.

R1 trpí dopravnými obmedzeniami

„Za NDS sme maximálne súčinní, okamžite sme pricestovali do Banskej Bystrice. Naši kolegovia z najbližších stredísk poskytujú rovnako plnú súčinnosť. Je záujmom nás všetkých, aby R1 bola opäť sprejazdnená,“ dopĺňa riaditeľ NDS Filip Macháček.

Hliadky polície odkláňajú z mosta dopravu, do doby jeho zbúrania bude uzatvorený dočasným dopravným značením, resp. trvalými prekážkami.

Vladimír Farkaš, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici informoval o uzatvorení rýchlostnej cesty R1 a obchádzkových trasách. "V smere od Zvolena do Banskej Bystrice bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez križovatku Sielnica do mesta Sliač, pričom doprava bude pokračovať po ceste I/69 cez Badín, Rakytovce, Sládkovičovu ulicu, križovatku pri Tescu na Radvanský most a bude nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1."

"V smere od Donovál a Brezna bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez výjazd pri Tescu na cestu medzi obchodnými domami Tesco a NAY. Následne bude doprava vedená cez Sládkovičovu ulicu a nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1 pri predajni Zeppelin SK," spresňuje Farkaš.

Zdroj: Banská Bystrica, foto: TVnoviny.sk