Mimoriadnu daň Slovnaft platiť nechce, povedal aj dôvod

Štátny rozpočet Slovenska má problém. Kým v roku 2022 sa mohol spoľahnúť na mimoriadny príjem zo solidárneho príspevku od Slovnaftu, firma v roku 2023 usúdila, že nesplnila podmienky a nechystá sa ho zaplatiť (v percentuálnom vyčíslení mal byť pritom odvod ešte vyšší ako rok predtým - 70 percent vs. 55 percent z nadpriemerných ziskov).

Namiesto očakávaných 180 miliónov eur palivová firma zaplatí len 1,9 milióna eura. Táto suma je pritom iba doplatením dane za rok 2022. Prečo však Slovnaft vôbec usúdil, že za rok 2023 sa ho mimoriadna daňová povinnosť netýka?

Firma to vysvetľuje pravidlami EÚ, podľa ktorých mimoriadnu daň platia spoločnosti, ktoré vygenerovali minimálne 75 percent obratu "z oblasti ťažby, dobývania, rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov," píše Index.sme.sk. Túto podmienku Slovnaft splnil v roku 2022, no nie v roku 2023. Ropný gigant má totiž aj iné obchodné aktivity - napríklad v oblasti plastov či predaja rôzneho retailového, často potravinového sortimentu na čerpacích staniciach.

Štát zatiaľ so Slovnaftom pokračuje v diskusiách, no je nejasné, či a aký výsledok  prinesú. Zatiaľ čo pred 2 rokmi firma dosiahla zisk pred zdanením na úrovni viac ako 1 miliardy eur, v minulom roku to už bolo "len" 674 milionov eur. Zisk po zaplatení daní jej však môže za 2023 medziročne poskočiť smerom nahor, ak sa potvrdí, že mimoriadny odvod štátu naozaj nemusí uhradiť. Slovnaft zaplatil v roku 2022 dokopy štátu na daniach 625 miliónov eur čo bol na slovenské pomery historický rekord.

Zdroj: Index.sme.sk / foto: cz.depositphotos.com