Hustá sieť čerpacích staníc v ČR a výhodné ceny PHM

Čísla hovoria jasnou rečou. Benzín v priemere za 1,49 eura za liter. Za naftu 1,43 zaplatíte eura za liter. To sú najlepšie hodnoty v celej tabuľke ADAC, ktorá zahŕňa členské krajiny EÚ a napríklad aj Švajčiarsko.

Ide o minulotýždňové ceny PHM a v prípade Slovenska štatistika ukázala, že za diesel sme platili 1,47 eura za liter. V prípade benzínu sme si museli priplatiť 10 centov, jeho cenovka bola priemerných 1,57 eura za každý natankovaný liter.

U susedov v Poľsku platia za obe najpredávanejšie palivá 1,50 eura za liter. Zaujímavosťou je, že v Maďarsku je diesel o dva centy drahší ako benzín - 1,57 eura stojí nafta a 1,55 eura sa platí za benzín.

Mnohí navyše nevedia, no Česko patrí ku štátom s extrémne hustou sieťou čerpacích staníc. Dokopy majú naši susedia okolo štyroch tisíc prevádzok, na ktorých môžete natankovať palivo do svojho auta. V prepočte až každých 14 kilometrov natrafíte na jednu benzínku. V tomto smere patria Česi k lídrom naprieč Európou a ešte zaujímavejšie je, že každoročne pribúdajú nové čerpačky. Ide tak o výhodu pre motoristov, ktorí to nemajú ani zo Slovenska ďaleko, kým sa dostanú k najbližšej stanici s pohonnými hmotami.

Zdroj: ADAC, Lidovky / foto: cz.depositphotos.com