Koľko stojí tankovanie?

Platí, že na Slovensku zaplatia za natankovanie plnej nádrže s rovnakým objemom viac majitelia áut s benzínovým motorom v porovnaní s naftou. Je zaujímavé, že rozdiel medzi dvojicou najobľúbenejších palív motoristov nie je v okolitých krajinách vôbec taký veľký.

V Poľsku stal benzín minulý týždeň rovnako ako nafta - 1,49 eura za liter. U severných susedov sa tak určite oplatí tankovať benzín.

V Maďarsku je situácia podobná čo sa týka rozdielu v cenovkách. Benzín stál uplynulý týždeň 1,55 eura za lifter. Nafta vás vyjde 1,56 eura za liter. Jednocentový rozdiel je na úrovni štatistickej chyby. To isté platí v prípade Rakúska - rozdiel bol 1 cent. Drahší bol však benzín, cenovo vychádzal na 1,57 eura, pričom diesel stál 1,56 eura.

Rozdiel medzi dvojicou palív existuje v susednom Česku, no nie je taký veľký ako u nás. Benzín sa predával za 1,5 eura. Nafta bola o 7 centov lacnejšia.

Budú sa meniť ceny PHM?

Ďalší vývoj cien tankovania bude samozrejme závisieť od mnohých faktorov, no vplyv letnej motoristickej sezóny bude mať zostupnú trajektóriu. Analytici nateraz neočakávajú žiadne výrazné zmeny cien palív na Slovensku ani smerom nahor, ani smerom nadol. Medziročne nás pohonné hmoty stoja v priemere o 7 percent menej ako v rovnako čase takto pred rokom.

Prípadná stabilizácia situácie na Blízkom východe by mohla viesť k nižším cenám ropy a naopak. Vplyv môže mať v tomto smere napríkald uzatvorenia prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas. Globálny ceny ropy by mohol zvýšiť nárast ekonomickej aktivity - tu by sa musel naplniť predpokladať znižovania úrokových sadzieb v USA, čím sa stimuluje ekonomická činnosť.

Zdroj: ČAPPO / foto: cz.depositphotos.com