Maximálne rýchlosti na Slovensku mnohí ignorujú

Najvyššia povolená rýchlosť v obci je na Slovensku 50 kilometrov za hodinu. Toľko hovorí teória a zákony, no kto na našich cestách jazdí, vie, že mnohí vodiči jazdia rýchlejšie. Svoje o tom vedia aj v obci Valča, kde sa rozhodli zakročiť. Nainštalovali 15 retardérov, ktoré majú spomaliť cestnú premávku. S výsledkom sú spokojní.

Obec Valča trpí kvôli cestným pirátom často vtedy, keď cez ňu prechádzajú ľudia na výlety do Valčianskej doliny. Plus sa tam nachádza lyžiarske stredisko, takže pokoj nemajú miestni obyvatelia často ani v zime. Tí sa často sťažovali starostovi Štefanovi Keltošovi, ktorý sa rozhodol prijať opatrenia: Nainštalovali 15 spomaľovačov rýchlosti.

 

Pokuty za rýchlosť či nové retardéry?

Keltoš vraví, že chceli retardérmi zabezpečiť bezpečnosť najmä zrateniľných skupín, ako sú napríklad seniori či školáci. Podľa Keltoša prichádzali do úvahy aj radary merajúce rýchlosť a posielajúce pokuty previnilcom, no tie majú podľa neho tú nevýhodu, že nedokážu zastaviť rýchlu jazdu motoristov okamžite. Preto sa rozhodli pre retardéry a zvažujú, že by v obci umiestnili aj ďalšiek kusy.

Zároveň v obci vo veľkom znížili rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu (v obci tak ušetrili aj na rozmiestňovaní dopravných značiek pri retardéroch...). Zo slov Keltoša vyplýva, že retardéry by si možno vedeli predstaviť dokonca aj na hlavnej ceste, no tam to nedovoľuje zákon.

Zdroj: Pravda.sk / foto: cz.depositphotos.com