5 oblastí prípravy diaľnic a rýchlostných ciest majú urýchliť

K 16 dopravným projektom pribudli aj tri nemocnice, ktoré sa rovnako stali strategickými investíciami: nemocnica v Prešove, Martine a Banskej Bystrici.

"Tieto investície budú profitovať vo všetkých piatich oblastiach prípravných procesov. Je to oblasť posudzovania vplyvov na životné prostredie, oblasť povoľovania týkajúca sa územných rozhodnutí a stavebných povolení, oblasť majetko-právneho vysporiadania, oblasť posudzovania investícií a oblasť verejného obstarávania. Vo všetkých týchto piatich oblastiach dochádza k skráteniu lehôt,“ sľubuje minister dopravy Jozef Ráž.

Namiesto priemerných osem rokov sa chce štát dostať na štyri roky – v prípade projektov, pri ktorých sa príprava ešte len začína. To sa rozhodne nedá povedať napríklad o kysuckej D3, kde nastupuje fáza verejného obstarávania.

Medzi strategické investície štát nateraz pridal napríklad úsek D1 Turany – Hubová, viacero úsekov D3 medzi Žilinou a Kysucami, rýchlostnú cestu R4 ku severným susedom do Poľska a takisto rekonštrukciu želežníc na Kysuciach aj Záhorí. Tunel Karpaty v Bratislave nateraz na zozname nie je, no štát už avizoval, že ho bude ďalej rozširovať.

Zdroj: Index.sme.sk