Benzín zostáva drahší ako u susedov. Okrem Rakúska

August sa niesol v znamení znižovania cien PHM. “Je za tým hlavne vývoj cien ropy a vývoj veľkoobchodných cien benzínu a nafty. Ropa prakticky počas celého júla zlacňovala. Kým na začiatku augusta sa Brent predával za približne 87 dolárov za barel, tak na začiatku augusta to bolo už len okolo 77 dolárov,” povedal analytik Radovan Potočár.

Na Slovensku stál liter nafty k 26. augustu 1,44 eura za liter. Benzín sa v rovnakom období predával za 1,53 eura za liter. Samotný Potočár priznáva, že mnohým sa už neoplatí tankovať naftu v zahraničí. Výnimkou je Česko, kde sa dá stále ušetriť, no len 3-4 centy za liter. V ostatných krajinách, ako sú Maďarsko, Poľsko a Rakúsko, zaplatíte za naftu viac ako v SR.

Ceny palív na Slovensku a v okolitých krajinách. Zdroj: ČAPPO

V prípade benzínu je situácia trochu iná. Cena na Slovensku 1,53 eura za liter je v porovnaní s Českom, Maďarskom a Poľskom stále vyššia. Slováci platia za klasický benzín zhruba toľko čo Rakúšania.

Cena ropy zostáva smerom do blízkej budúcnosti neistá. Otázne je, ako sa bude vyvíjať najmä situácia na Blízkom východe. Na druhej strane, ak bude pokračovať stagnácia niektorých kľúčových globálnych krajín a ich ekonomiky, svetové ceny ropy to bude tlačiť nadol.

Zdroj: TASR / foto: cz.depositphotos.com