Ešte raz pre istotu pripomíname, že Sollei je „len“ koncept. Ale súdiac podľa reakcií na oficiálnych kanáloch automobilky Cadillac na sociálnych sieťach sa zdá, že koncern General Motors trafil do čierneho.

Väčšina názorov reaguje mimoriadne pozitívne a na adresu americkej luxusnej značky nezriedka lietajú až superlatívy. Európanom obrovské oceľové koráby s plutvami v polovici minulého storočia tak veľmi ako Američanom k srdcu neprirástli, na to boli cesty na starom kontinente užšie a motoristi chudobnejší. Ale svoju komunitu priaznivcov tu stále majú a ani v najmenšom nepochybujeme, že by sériový Sollei našiel časť zákazníkov aj v Európe.

Detaily techniky noblesného kabrioletu s usporiadaním interiéru 2+2 zatiaľ nepoznáme, Cadillac o aute toho veľa neprezradil. Vieme ale, že je postavený na elektrickej platforme modelu Celestiq, takže by mohol mať približne 600 koní, maximálny krútiaci moment zhruba 870 newtonmetrov a trakčnú batériu s kapacitou 111 kilowatthodín.

Pochopiteľne skutočné parametre môžu byť horšie i lepšie, ak ale Sollei skutočne dostal dva elektromotory zo spomínanej limuzíny, mohol by byť schopný zrýchliť z miesta na stovku do 4 sekúnd a na jedno nabitie zvládnuť 300 míľ, teda asi 483 kilometrov.

Aby Cadillac demonštroval, čo všetko je dnes schopný vyrobiť, koncept dostal hliníkový rám predného okna, dvere otvárajúce sa do uhla takmer 90 stupňov a karosériu lakovanú spomínaným historickým pastelovým odtieňom Manila Cream z roku 1957.

V interiéri púta pozornosť obrovský 55-palcový displej natiahnutý na celú šírku palubnej dosky, skutočný luxus ale reprezentuje čalúnenie jemnou perforovanou kožou Nappa so žlto-ružovým pigmentom, ručne spracované drevené intarzie kombinované na efekt v rôznych farbách, kovové lišty a nechýba ani plne integrovaný chladiaci box na nápoje s karafou a brúsenými pohármi.

Meno Sollei odkazuje na „slnko“ a „voľný čas“ a samozrejme sa duchovne vracia s modelom Eldorado z 50. rokov. Zaujímavé je tiež tvrdenie, že kabriolet bol „navrhnutý pre pozorovateľov vtákov“, takže v interiéri nájdete tiež píšťalky vytvorené pomocou 3D tlače, ktoré by vám mali pomôcť privolať operencov. Že nejde o vtip, dokazuje tiež špeciálny v koži viazaný denník, do ktorého si môžete zaznamenávať „úlovky“.

Cadillac vysvetľuje, že Sollei má znovu objavovať cestovanie, dať na prvé miesto osobné zážitky a opäť spojiť človeka s prírodou.

Automobilka zatiaľ sériovú výrobu nového kabrioletu nepotvrdila, ale s ohľadom na fakt, že stojí na sériovej technike, je to veľmi pravdepodobná možnosť. Cadillac navyše trochu tajomne dodáva, že Sollei „posúva hranice budúcej zákazkovej výroby“, čím by GM mohlo spustiť kusovú sériu špeciálnych strojov koncipovaných podobne ako Rolls-Royce Droptail.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 14 obrázkov

zdroj: Cadillac