Porovnanie so zahraničím: Tankujeme lacnú naftu, ale benzín nie

Ani analytici si neboli istí, či zlacnenie na benzínkach naozaj príde. Dôvodom je prebiehajúca letná motoristická sezóna, počas ktorej aj množstvo obyvateľov Slovenska vyráža na dovolenky. Lastie dopyt po palivách a už tradične platíme v tomto období za tankovanie o niečo viac peňazí.

„Najmä pri nafte nastalo zníženie veľkoobchodných marží na celom európskom trhu. Jej produkcia je vysoká, čo tlačí marže nadol,“ uviedol pre tvnoviny.sk analytik Boris Tomčiak.

Portál oslovil aj ďalšieho experta, ktorým je Marek Nemky a ten nateraz nepočíta s ďalším zdražovaním: „Výhľad na ďalší týždeň je tak naklonený na zastavenie rastu cien na čerpacích staniciach, dokonca by mohlo dôjsť aj k miernemu poklesu.“

Podľa dát Českej asociáce petrolejárskeho priemyslu a obchodu (ČAPPO) patrí Slovensko ku krajinám s najlacnejším dieselom v regióne. Lacnejšie naftu tankujú len v Česku, a to za priemerných 1,47 eura za liter. Naopak, pri cenách benzínu nás porážajú tri susedné krajiny – Česko (1,52 eura/liter), Maďarsko (1,57 eura/liter) aj Poľsko (1,53 eura/liter).

Zdroj: tvnoviny.skČAPPO