Dotácie na elektrické autá v roku 2024: Poľsko chce pridať

Nový program dotácií na nákup ojazdených elektromobilov by sa mal v Poľsku spustiť na jeseň 2024. Podiel čisto elektrických áut na poľskom trhu nových osobných vozidiel sa môže - aj vďaka novým opatreniam - zvýšiť z 3,6 % v roku 2023 na takmer 12 % v roku 2025 a približne 22 % v roku 2030, ukázali prepočty odborníkov.

Poliaci tento rok spustia program dotácií nielen pre ojazdené elektromobily, o ktorých sa hovorilo hneď od začiatku, ale vzťahovať sa bude aj na nové vozidlá. Odštartovať by mohol už túto jeseň, no termín môže byť ešte posunutý vzhľadom na prebiehajúce diskusie o podmienkach celej iniacitívy.

 

Tie pôsobia na prvý pohľad celkom zaujímavo. Finančná podpora sa má vzťahovať nákup, lízing alebo dlhodobý prenájom vozidiel s bezemisnou prevádzkou. Cenový limit pre nový elektromobil má byť 225 000 PLN (necelých 53 tisíc eur) a pre ojazdené vozidlo bude na úrovni 150 000 PLN (cca 35 tisíc eur), informuje portál tvnturbo.pl.

Príspevok na auto? Jazdené vozidlá často nedotujú

Pre porovnanie, v Rakúsku dostanete od spolkovej vlády sumu tri tisíc eur a ďalšie dve tisícky vám ako zľavu z nového auta pridá predajca.

Keďže Poliaci sa rozhodli ísť vlastnou cestou a chcú dotovať aj jazdenky, musia vyriešiť otázku, ako zabezpečiť, aby program neúmerne neprispel k zvýšenému dovozu automobilov do krajiny.

Na novú dotačnú schému má byť v Poľsku vyčlenených 374 miliónov eur. Nárast elektrifikácie dopravy v najbližších rokoch si bude vyžadovať aj výrazné zrýchlenie rozširovania nabíjacích staníc, pripomínajú poľské médiá. A majú pravdu: Celkový výkon nabíjacích staníc v Poľsku by sa mal do roku 2030 zvýšiť o 548 % oproti súčasnosti.

Zdroj. tvnturbo.pl