Ako súvisia elektromobily a zvyšovanie cien?

Ekonómka Isabella Weberová z americkej University of Massachusetts Amherst sa s kolegami pozrela na to, aký vplyv by malo prudké zvýšenie cien CO2 v Európe konkrétne na infláciu. A výsledok? Opatrenia, ktorých cieľom je ochrana klímy, sa pravdepodobne stanú významnými spúšťačmi inflácie, ak neprijmú politici protiopatrenia.

Za žiadnych okolností by sme sa nemali menej sústrediť na ochranu klímy, hovorí ekonómka Weberová. Sama vraj nechce meniť ani cenu emisií. Potrebný je však podľa jej slov politicky realistický pohľad na to, že ochrana klímy nebude úspešná len s cenovým mechanizmom spoplatňujúcim emisie.

Ekonómka zdôrazňuje potrebu vládnych investícií do tých ekonomických sektorov, ktoré by boli najviac ovplyvnené prudkým zvýšením cien CO2. Ak sa vydarí prechod na elektrické autá, zvýšenie cien pohonných hmôt už nebude hrať takú dôležitú úlohu. To si však vyžaduje hustú nabíjaciu infraštruktúru a cenovo dostupné, lacné elektromobily. Ani jedno z toho dnes stále nemáme - najmä ceny elektromobilov zostávajú málo konkurencieschopné vo vzťahu k spaľovacím autám.

Weberová zároveň už dnes vystríha predtým, že ak vyvoláme vysokú infláciu kvôli prudkému nárastu cien emisných povoleniek, centrálnym bankám nepomôže zmena, resp. zvýšenie úrokových sadzieb. Práve to je však ich častá reakcia, keď dôjde na trhu ku cenovému šoku.

Zdroj: Der Standard / foto: cz.depositphotos.com