Obchvat Tvrdošína mešká

Veľké ambície do budúcna (viď napr. tunel Karpaty), no súčasnosť s veľkými otáznikmi. Aj tak by sa dala opísať aktuálna situácia pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. Hoci štát konečne nedávno otvoril aspoň nový privádzač na budúcu D3 na Kysuciach, vyzerá to tak, že sa skutočnej novej diaľnice či rýchlostnej cesty tento rok vôbec nedočkáme.

Už dlhé roky sa nestalo, že by Slovensko počas celého kalendárneho roka neotvorilo ani jeden nový úsek rýchlej cesty. Hoci áno, treba povedať, že výkyvy u nás sú bežné a hneď budúci rok vyzerá byť mimoriadne bohatý na nové úseky -  vrátane kľúčovej časti diaľnice D1 s tunelom Višňové či nového obchvatu Ružomberka.

Úsek R3 Tvrdošín - Nižná bude mať cca 5,6 kilometra, no nedarí sa ho dostavať v avizovaných termínoch. Už v minulosti tu vznikli časové sklzy kvôli náročnému geologickému podložiu. Významnú úlohu zohrala aj nadpriemerná inflácia. Presný nový termín sprístupnenia cesty známy nateraz nie je. "Lehota výstavby je predmetom rokovania medzi zmluvnými stranami a vyhodnocovania jednotlivých dosahov na jej posun," cituje Národnú diaľničnú spoločnosť článok Denníka N.

Zdroj: Denník N