Bude to drahá diaľnica, vláda chce spájať mestá s Budapesťou

János Lázar, maďarský minister výstavby a dopravy, nedávno informoval o novej maďarskej diaľnici, ktorá spojí Budapešť a Ostrihom. Dodal, že o novej diaľnici rokoval s maďarskými krajskými poslancami, ktorých vraj dobrá správa potešila.

Vláda ešte tento rok zrejme vyhlási príslušné verejné súťaže. Projekt je pomerne zložitý, nová cesta má prechádzať – na pomery Maďarska – pomerne kopcovitým terénom. Nová diaľnica M100 bude mať dva jazdné pruhy a je na programe už desaťročia.

 

Strategický cieľ maďarskej vlády je spojiť všetky maďarské okresné mestá s Budapešťou diaľnicami. Tri mestá dnes ešte takéto rýchlostné spojenie nemajú. Teraz zjavne nadišiel čas pre Ostrihom. M100 bude jednou z najkrajších a zároveň najdrahších diaľnic v Maďarsku. Bude mať dĺžku 32,3 kilometra, no plány počítajú s minimálne štyrmi viaduktmi, šiestimi tunelmi a šiestimi križovatkami. Náklady teda predstavujú 14 miliárd forintov (35,6 milióna eur) na kilometer.

Bude potrebné postaviť aj viac ako 50 mostov. Odhadované náklady boli pred rokmi okolo 890 miliónov eur, teraz sú však ešte vyššie. Očakávaná doba výstavby bude minimálne 7 rokov.

Zdroj: dailynewshungary.com, foto: cz.depositphotos.com