Diaľnica D1 pre Michalovce či Humenné

Variant G prechádza horským priechodom Dargov, v rámci tejto časti sa má nachádza aj koridor pre zver a jej migráciu. Na diaľnici má byť takisto vybudovaná mimoúrovňová križovatka Parchovany. Jej súčasťou budú dve odpočívadlá, z nich jedno pri Michalovciach. Diaľnica bude obchádzať toto mesto zo severu a motoristi budú môcť využiť mimoúrovňovú križovatku Michalovce.

Cieľom navrhovanej diaľnice D1 je priblížiť rýchle cestné spojenie čo najviac ku mestám Vranov nad Topľov a Humenné. To sa pozdáva aj občianskemu združeniu Diaľnica na Zemplín. Z Humenného sa na nový úsek D1 dostanete za 15 minút a z Vranova nad Topľou to má trvať 7 minút.

Pozrite si video, ktoré popisuje novú diaľnicu na východe SR:



D1 na Ukrajinu povedie k priechodu Vyšné Nemecké

Čo sa týka diaľničných križovatiek, počíta sa aj s ich vybudovaním v lokalitách Biela hora a Zalužice. Celkovo sa očakáva, že nová viac ako 70 kilometrov dlhá diaľnica má zlepšiť prepojenie ciest v regióne, zvýšiť hospodársky potenciál, posilniť bezpečnosť a vylepšiť komfort cestovania pre motoristov.

"Variant G je optimálnym riešením pre realizáciu diaľničného úseku D1 medzi Bidovcami a štátnou hranicou Slovenská republika - Ukrajina prinášajúcou významné dopravné, ekonomické a ekologické benefity pre región i celé Slovensko," uvádza sa vo videu zverejnenom v súvislosti so štúdiou realizovateľnosti na FB stránke "Diaľnica na Zemplín. 

Čiastočnou nevýhodou diaľnice Bidovce - Vyšné Nemecké je horský priechod Dargov bez tunela, a to z pohľadu väčšieho počtu potrebných jazdných pruhov pri stúpaní a záťaže na prírodu. Trasa variantu G má vyústiť priamo v rámci hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod. Ten bude potrebné prispôsobiť potrebám diaľnice a na tomto mieste zároveň odborníci navrhli veľké odpočívadlo s chráneným parkoviskom pre kamióny.

Isté však je, že kompletné dokončenie D1 bude aj kvôli tomuto projektu trvať ešte dlhé roky - nehovoriac o ďalších diaľničných projektoch, ako je napríklad druhá rúra tunela Branisko.

Zdroj: Diaľnica na ZemplínKorzár - Dolný Zemplín