Rakúsky kancelár sľubuje výstavbu nových rýchlych ciest u susedov

Klasickým diaľničným spojením na rakúskej strane, pokiaľ sa chcete dostať z Bratislavy do Viedne alebo naopak, je dnes diaľnica A6, a to spolu s diaľnicou A4. Mnohí Slováci v Rakúsku však žijú práve aj v tej časti Dolného Rakúska, ktorou by prechádzala nová cesta S8.

Platí, že kancelár Nehammer chce posunúť do výstavby dve nové cesty. Konkrétne ide o už spomínanú rýchlostnú cestu známu ako Marchfeld (S8) a rýchlostnú cestu Traisental (S34). V oboch prípadoch sú to projekty, ktoré brzdí terajšia ministerka dopravy Leonore Gewessler zo strany Zelených.

Rakúski ľudovci (ÖVP) tieto nové rýchle cesty naopak podporujú. Ich zelený koaličný partner však spomínané rýchlocesty striktne odmieta. Zelení hovoria o ochrane  prírody a hrozbe nadmerného zaberania pôdy - a práve to ju vnímajú kontroverzne.

Ministerstvo pre životné prostredie a mobilitu preto zámer vybudovať cestu S34 stoplo s tým, že chce vraj preskúmať alternatívy. Projekt S8 je v súčasnosti pred vecne príslušným spolkovým súdom a rozhodne to nevyzerá na rýchly začiatok výstavby.

Chce spájať vidiek Rakúska s mestami

Obe plánované cestné stavby majú dlhú históriu. Nehammer teraz sľubuje zmenu a ich skutočnú realizáciu v praxi, ak by sa v budúcnosti dostala do vlády jeho strana ÖVP: „Predovšetkým platí, že autá budúcnosti, ktoré jazdia neutrálne z hľadiska CO2, budú potrebovať možnosti, kam cestovať. Je to dôležité aj preto, aby sa podarilo prepojiť vidiecke oblasti. Aby bola v Rakúsku mobilita a zostalo dynamické.“ 

V rakúskom zákone je pritom priamo stanovené, že oba projekty rýchlych ciest sa musia realizovať, zdôraznil Nehammer a dodal: „V skutočnosti musíte len presadzovať zákon a v tomto prípade to neurobila ani ministerka. Tak to je, nabudúce sa zlepšíme. Nemali by existovať také veľké meškania, ide o bezpečnosť ľudí na cestách. Mnohé z projektov znamenajú bezpečnejšiu jazdu, takže hovoríme áno rozširovaniu ciest a áno rozširovaniu infraštruktúry.“

Zdroj: ÖRF Niederösterreich / foto: cz.depositphotos.com