Význam novej dopravnej značky v dovolenkovej destinácii

Nasledovná dopravná značka vznikla v rámci stratégie zvyšovania bezpečnosti na cestách. Dlhodobým cieľom Španielov je totiž znížiť počet úmrtí na cestách o 50 %. Štátni úradníci zdôrazňujú, že za týmto účelom je potrebné aktualizovať dopravné značky a pustili sa preto do práce.

V tomto prípade o dopravnú značku s kódovým označením P-35. Zobrazuje dve siluety áut v červenom orámovanom trojuholníku a dve šípky, ktoré sa križujú. Jej účelom je signalizovať vodičom nebezpečenstvo a umiestňujú ju k cestám, na ktorých môžu vodiči očakávať zmeny jazdných pruhov, čo môže viesť ku zvýšenému riziku kolízií.

Môže ísť napríklad o vyústenie viacerých ciest a ich spojenie v jednom bode s prednosťou v jazde, prípadne naopak rozvetvenie rozličných ciest. Príkladom môžu byť rýchlostné cesty a ich úseky, na ktorých niekedy nie je dostatok miesta na vytvorenie samostatných vjazdov a výjazdov.

Komplexné dopravné situácie si vyžadujú, aby vodiči zvýšili opatrnosť a na 100 percent sa sústredili na šoférovanie – práve na to ich má upozorniť aj nová značka.

Zdroj: mallorca-services.es