Aktuálna emisná norma Euro 6d bude nahradená

Aktuálna emisná norma Euro 6d-ISC-FCM platí pre modely áut s typovým schválením od 1. januára 2020. Od 1. januára 2021 je povinná pre všetky prvé registrácie. Autá s touto emisnou normou je možné registrovať do 31. augusta 2024. Skratka ISC znamená testovanie zhody v prevádzke. To znamená, že výrobca vozidla musí s využitím vzorky vozidiel preukázať, že už používané autá naozaj spĺňajú zákonné požiadavky.

Dodatok FCM znamená ďalšie pravidlo: autá s Euro 6d musia byť vybavené systémom monitorovania spotreby paliva (FCM), ktorý ukladá skutočnú spotrebu paliva/energie počas celej doby jazdy vo vozidle. Tieto hodnoty je možné čítať a vyhodnocovať cez diagnostické rozhranie.

Reálne emisie CO2 sa často líšili od emisií oxidu uhličitého, ktoré uvádzajú papiere k vozidlu. Brusel tlačí na to, aby sa tieto údaje zreálnili. Deje sa tak aj s využitím už spomenutých diagnostických rozhraní, aby sa minimalizovala odchýlka medzi hodnotami automobiliek a skutočnou spotrebou. To má zabrániť práve tomu, aby skutočné emisie na ceste boli mnohonásobne vyššie ako na testovacej stolici.

Euro 6d a Euro 6e sa nelíšia predpísanými hodnotami emisií v laboratórnych podmienkach. Už prvý stupeň Euro 6e však mení faktor zhody pre merania emisií v reálnej prevádzke. Konkrétne znižuje hodnotu pre oxidy dusíka NO z 1,43 na 1,1 a počet tuhých častíc emitovaných z výfuku auta z 1,5 na 1,34.

Výrobcovia automobilov a tiež testovacie orgány sa očividne poučili z dieselového škandálu posledných rokov, pretože na skúšobnú stolicu sa teraz veľmi pozorne pozerá. Neustále sa inštalujú nové doplnkové systémy vrátane rozhraní na kontrolu emisných noriem.

Norma Euro 6e prichádza od 1. septembra v troch etapách

Kým vstúpi do platnosti norma Euro 7, Európska komisia sa rozhodla pre ďalšiu aktualizáciu emisnej normy Euro 6. Nazýva sa Euro 6e. Prvý stupeň novej normy musia spĺňať autá s typovým schválením od 1. septembra 2023 a od 1. septembra 2024 bude povinný pre všetky prvé registrácie vozidiel. Autá s touto emisnou normou bude možné po novom registrovať do 31. decembra 2025. Keď spĺňajú požiadavky, dostanú v registračných dokladoch záznam „Euro 6e“ s číslom emisného kľúča „36EA“. 

Druhý stupeň normy bude povinný pre modely áut s typovým schválením od 1. januára 2025 – od 1. januára 2026 bude povinný pre novoregistrované vozidlá. Tretia etapa Euro 6e bude povinná pre modely áut s novým typovým schválením od 1. januára 2027 (od 1. januára 2028 pre novoregistrované vozidlá).

Pre vodičov je dôležité najmä v západných krajinách vedieť nasledovné: Ak chcete byť v bezpečí pred zákazmi vjazdu do ekologických zón v mestách, mali by ste naďalej dbať na minimálnu emisnú normu Euro 6d, najmä pri kúpe dieselu. Ako nástupca Euro 6 príde emisná norma Euro 7, ktorá bude miernejšia, ako sa pôvodne predpokladalo.

Foto: cz.depositphotos.com