V Nemecku sa začína predaj novej nafty, znižuje emisie

Od stredy 29. mája 2024 sa môže nafta HVO100 šetrná ku klíme predávať na čerpacích staniciach v Nemecku. Legislatívnu smernicu zverejnili 28. mája 2024. Najväčší nemecký autoklub ADAC víta tento krok ako dôležitý príspevok k zníženiu emisií CO2 v existujúcej flotile vozidiel.

Podľa štatistík je dnes v Nemecku 14 miliónov osobných, nákladných či iných vozidiel s naftovým motorom. Nové palivo - vyrobené zo spracovaných starých rastlinných olejov a zvyškov tukov - znižuje emisie CO2 dieselových vozidiel približne o 90 percent.

Technický prezident ADAC Karsten Schulze je presvedčený, že klimatické ciele sa nepodarí dosiahnuť len s elektrickými automobilmi. Pre existujúce vozidlá sú potrebné inovatívne palivá šetrnejšie voči klíme. Práve HVO100 má byť v tomto smere ďalším veľkým krokom.

ADAC očakáva, že nové palivo bude na čerpacích staniciach v krajine zavádzané pomaly a postupne. Cena za liter bude pravdepodobne o 20 centov vyššia ako pri bežnom dieseli B7 a teda zhruba na úrovni takzvaného prémiového dieselu. Očakáva sa, že HVO100 bude obzvlášť zaujímavé palivo pre prevádzkovateľov firemných vozových parkov. Uľahčí im dosahovanie cieľov CO2 aj s existujúcimi vozidlami.

Pre ktoré autá je takýto diesel vhodný?

Schulze z ADAC skonštatoval: „Výrobcovia sú teraz povinní navrhovať nové vozidlá tak, aby zvládli jazdiť na HVO 100 a zároveň testovať staršie modely a schvaľovať ich na jeho použitie.“ Vodiči to väčšinou spoznajú podľa symbolu XTL v okolí uzáveru nádrže.

Alternatívne palivo nesúce spomínané označenie XTL pritom už dnes môžu tankovať vodiči v mnohých iných európskych krajinách - priniesol ho napríklad Eurowag v Česku. HVO100 je čistá motorová nafta, ktorej možnosti využitia sú široké vrátane áut, ťažkej nákladnej dopravy, autobusov až po stavebné vozidlá, lode a vlaky.

Využitie tohto paliva si nevyžaduje žiadne rozsiahle úpravy existujúcich dieselových motorov, čo umožňuje nasadenie v rámci existujúceho vozového parku, píše HVO100.team.

Zdroj: golem.de / foto: cz.depositphotos.com