Firemné auto, dane a odvody

Štát prijal zaujímavú legislatívu na podporu elektromobility na Slovensku. Ide o zníženie sadzby zdanenia nepeňažného príjmu, ktorý vyplýva z používania služobných batériových elektrických vozidiel (BEV) a plug-in hybridov (PHEV) aj na súkromné účely zamestnancov - z aktuálneho 1 % na 0,5 % obstarávacej ceny vozidla mesačne, s účinnosťou od 1. januára 2025. 

Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) tento krok hodnotí pozitívne. Opatrenie výrazne zníži náklady zamestnávateľov a prispeje k vyšším čistým príjmom zamestnancov. Tým sa celkové náklady vlastníctva elektromobilov výrazne zlepšia oproti vozidlám so spaľovacími pohonmi.

 

Prijaté zníženie sadzby prinesie konkrétne úspory zamestnancom a zamestnávateľom. „Napríklad pri služobnom elektromobile s obstarávacou cenou 40 000 € vrátane DPH a jeho používaní aj na súkromné účely klesne počas jeho typického štvorročného obdobia vo firme mesačný nepeňažný príjem zamestnanca z 325 € na 162,5 €,” vysvetľuje daňový expert SEVA Juraj Ďuratný zo spoločnosti D-Tax.

„Pre zamestnávateľa to znamená úsporu na odvodoch, ktoré sa znížia v priemere zo 117,65 € na 58,83 € mesačne, čo za štyri roky firme ušetrí až 2 823,60 € len na odvodoch. Spolu s nižšími prevádzkovými nákladmi sa tak prevádzka elektromobilov stáva ešte atraktívnejšou,“ dodal Ďuratný.

Benefitovať podľa Ďuratného ale bude taktiež zamestnanec: „V našom modelovom príklade zaplatí v priemere o 48,50 € mesačne menej na daniach a odvodoch, čo počas štyroch rokov predstavuje úsporu až 2 329 €. Znamená to, že dosiahne vyšší čistý príjem bez navýšenia hrubej mzdy.“

Prechod na elektromobilitu: Slovensko zaspalo dobu

Riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský zdôrazňuje, že sa za takúto zmenu prihovárali a vnímajú ju kladne, no Slovensko prijatím tohto opatrenia len dobieha vyspelé európske krajiny, ale napríklad aj susednú Českú republiku, kde už podobné kroky zaviedli.

SEVA však tak či tak verí, že toto opatrenie môže priniesť stimul na stagnujúci trh s vozidlami.

Zdroj: SEVA / foto: cz.depositphotos.com