Oravská rýchlostná cesta R3 sa napojí na diaľnicu D1

Vláda tento týždeň zasadala na Orave, minister dopravy má pokračovať v prípravach na výstavbu úsekov R3 medzi Nižnou a Sedliackou Dubovou. Plánovaný úsek R3 Nižná - Dlhá nad Oravou má mať osem kilometrov. Druhý časť cesty na trase Dlhá nad Oravou - Sedliacka Dubová bude dlhá necelých päť kilometrov.

V tomto prípade je dokonca hotová EIA a bolo vydané aj územné rozhodnutie, no prípravy v minulom roku zastavili. Ráž chce teraz pokračovať a jedným z ďalších krokov bude vysporiadanie pozemkov, ako aj dokumentácia pre stavebné povolanie.

V prípade ďalších dvoch úsekov Oravský Podzámok - Dolný Kubín juh - križovatka D1 (celková dlžka 19 kilometrov) chce teraz rezort dopravy pokračovať vypracovaním správy EIA, teda posudzovaním vplyvov na životné prostredie.

"Na výjazdovom rokovaní vlády v Zákamennom sme riešili stav oravských mostov aj prípravu R3. Už čoskoro chceme vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa EIA a rovnako budeme aj skúmať možnosti skapacitnenia existujúcej cesty medzi Ružomberkom a Oravským Podzámkom," uviedlo ministerstvo dopravy SR v oficiálnom stanovisku pre médiá.

Zdroj: SITA / foto: cz.depositphotos.com