Toyota a producent konzervatívnych automobilov? To už dávno neplatí. Pozrite sa na Supru, GR Yaris, GR Corollu, GR 86 či dizajn väčšiny nových modelov, vrátane kedysi nudného a nevýrazného Priusu. Japonci, respektíve Akio Toyoda vytvoril zo svetovej jednotky výrobcu žiadúcich áut a z tohto smeru evidentne nehodlá ustúpiť.

Jedným z najnovších práve vyvíjaných prírastkov je kupé GR GT3, respektíve v tejto chvíli môžeme napísať osemvalcové kupé!

Trénuje na Spa

Auto bolo prvýkrát predstavené v podobe nefunkčnej makety, presnejšie povedané konceptu v rámci tokijského autosalóna v roku 2022 a tento projekt zjavne nevyhnil.

Aktuálne je tento stroj vo fáze skúšok funkčného prototypu na belgickom okruhu Spa, kde ho zaregistrovali kolegovia z YouTube kanálu CarSpyMedia. Podľa ich informácií bola nová Toyota najskôr testovaná v Japonsku, pričom súťažný stroj je pripravovaný pre sezónu 2026.

Predpokladá sa, že na okruhoch nahradí starnúci Lexus RC F GT3, stále častejšie sa ale hovorí tiež o tom, že by sme ju časom mohli stretnúť aj na bežných cestách. Otázna je len značka, pod ktorou sa v rámci civilnej homologizácie objaví. Logika velí, že by to mohla byť po Land Cruiseroch prvá „bežná“ Toyota s motorom V8, údajne je ale zvažovaná tiež pod názvom Lexusu.

S trochou pesimizmu samozrejme musíme pripustiť, že sériové auto dostane „len“ šesťvalec, alebo nakoniec verzia pre bežnú premávku ani nevznikne. V tomto prípade máme tak málo konkrétnych informácií, že musíme nechať otvorených viac možností. S 99-percentnou pravdepodobnosť si ale myslíme, že okruhová GR GT3 má za prednou nápravou parádny osemvalec, zrejme kombinovaný s hybridnou technikou.

zdroj: CarSpyMedia