Bezplatné parkovanie pre eletromobily

Elektromobily by mali mať možnosť parkovať zadarmo v celom Bavorsku ako spolkovej krajine Nemecka, ktorá sa mimochodom nachádza relatívne blízko ku Slovensku. Autá na elektrický pohon sa tam v súčasnosti predávajú pomaly. Bavorský premiér Markus Söder preto presadzuje nový nákupný stimul.

Podľa bavorského politika by mali mať elektromobily v budúcnosti možnosť parkovať dve hodiny zadarmo. Predseda politickej strany CSU (Kresťanskosociálna únia) to mal podľa účastníkov neverejnej schôdze poslaneckého klubu CSU povedať vo svojom hlavnom prejave pred poslancami.

 

Podobná možnosť už existuje v hlavnom meste Mníchove. Söder ju chce teraz zaviesť celoštátne. Pri modeli v Mníchove je požiadavka vlastniť ŠPZ označujúcu elektrické auto. Majitelia áut si môžu takéto tabuľky EČV nárokovať pri vozidlách, ktoré dokážu prejsť minimálne 40 kilometrov čisto na elektrický pohon.

Nové pravidlá parkovania chce Söder využiť na motiváciu ľudí k prechodu na elektromobily. Ich predajné čísla v poslednom čase v krajine výrazne klesli. Söder sa opakovane pokúšal pretransformovať Bavorsko smerom k elektrickému pohonu. Už pred celoštátnymi voľbami v roku 2021 sa vyslovil za zvýhodnenie áut s alternatívnym pohonom. „Mohli by sme sprístupniť parkovanie v centre mesta pre elektromobily zadarmo alebo ich nechať využívať autobusové pruhy,“ povedal vtedy.

Zdroj: golem.de foto: cz.depositphotos.com