Vodíková infraštruktúra pre Slovensko? Menej emisií z dopravy

V súčasnosti u nás existuje jediná fixná vodíková plniaca stanica vo Vlčom hrdle (Bratislava) v réžii firmy Messer Tatragas. Okrem toho boli v krajine už skôr predstavené dve plniace stanice na mobilnej báze. Tie zabezpečila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), a to primárne na marketingové účely, upozornil Energie-portal.sk.

Teraz však má prísť zlom – v SR má byť reálne vybudovaná vodíková infraštruktúra pre cestnú dopravu. Dotačná schéma je postavená tak, že môže pokryť až 50 percent nákladov na postavenie vodíkovej stanice pre motoristov. Štát si pripravil tri milióny eur, ktoré chce takýmto spôsobom preinvestovať.

 

Nové vodíkové čerpacie stanice majú vzniknúť v okolí dôležitých dopravných ťahov, aby tam dokázali vodíkové autá či iné vozidlá natankovať. Samotná výzva pre podnikateľov k dotáciám má byť otvorená do konca októbra.

„Podpora budovania vodíkovej infraštruktúry je kľúčovým krokom k udržateľnej budúcnosti dopravy na Slovensku. Táto iniciatíva nielenže prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov, ale zároveň posilňuje našu energetickú nezávislosť a inovačný potenciál. Verím, že aj investície do vodíkových technológií prinesú dlhodobé výhody pre našu ekonomiku a životné prostredie,“ uviedla ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Zdroj: Energie-portal.sk