Zákaz spaľovacích motorov a jeho koniec v Nemecku?

Nemecká spolková vláda plánuje nové opatrenia na podporu transformácie dopravy. Nový návrh zákona počíta so štátnou podporou syntetických palív (ide o takzvané e-palivá). Táto iniciatíva je súčasťou stratégie vlády v oblasti ochrany klímy s cieľom znížiť emisie CO2 z dopravy bez toho, aby sa museli motoristi úplne vzdať spaľovacích motorov.

Znížené, či nulové dane patria typicky medzi výhody elektromobilov. Zatiaľ čo majitelia elektrických áut sú už dnes v Nemecku naozaj oslobodení od dane z motorových vozidiel, čoskoro by to mohlo platiť aj pre vozidlá, ktoré jazdia na syntetické palivá. Na prvý pohľad sa možno zdá, že toto oslobodenie od dane by sa mohlo vzťahovať na každé auto. Napokon, podľa nemeckého autoklubu ADAC by všetky spaľovacie motory potenciálne mohli byť poháňané syntetickými palivami, keďže tieto majú rovnaké chemické vlastnosti ako bežné palivo.

 
 

Nie je to však také jednoduché. Chystaný zákon zahŕňa špecificky iba vozidlá, ktoré používajú výlučne obnoviteľné obnoviteľné palivá. Ide teda výhradne o autá, ktoré sú takpovediac závislé od syntetiky. Z tohto hľadiska sa tak môže byť nová forma daňovej podpory v Nemecku stať argumentom proti benzínu a nafte.

Zdroj: focus.de, foto: cz.depositphotos.com