Moderné dopravné kamery sú schopné súčasne monitorovať viacero jazdných pruhov a identifikovať rôzne dopravné priestupky, vrátane prekročenia rýchlosti, nepoužitia bezpečnostných pásov alebo volania počas jazdy bez využitia systému hands-free. Okrem toho dokážu zaznamenať prejazd na červenú, nesprávne parkovanie a dokonca rozpoznať ukradnuté vozidlá, ak sú samozrejme v databáze.

Avšak len máloktorý výrobca na trhu s dopravnými kamerami dokáže ponúknuť funkcie, ktorými sa pyšní Jenoptik. Táto firma zaujala pred 25 rokmi Kuvajt a odvtedy sa tento štát stal ich najväčším odberateľom. Nedávno si krajina objednala ďalšiu stovku kamier, ktoré ale nebudú obyčajné...

Čím sú také výnimočné?

Nové kamery majú mnoho známych funkcií, ale dve z nich vynikajú. Prvá z týchto funkcií umožňuje odhaliť vodičov, ktorí sa nesprávne otočia alebo odbočia na semaforoch. Druhá funkcia spočíva v schopnosti sledovať viacero vozidiel v niekoľkých jazdných pruhoch, pričom Jenoptik pridáva možnosť nastaviť si rôzne rýchlostné limity pre rôzne typy vozidiel.

nove_kamery_Kuwajt

Musia odolať extrémne vysokým teplotám

V letnom období teploty v tejto blízkovýchodnej krajine často presahujú aj 50 stupňov Celzia, čo vyžaduje špeciálny obal sledovacieho systému. Kamerový systém je umiestnený v kryte, ktorý vzhľadom zapadá do dizajnu futuristického veľkomesta, ale zároveň odoláva vysokým teplotám. Okolitá časť vnútorného systému je funkčne navrhnutá tak, aby sa celý hardware umiestnený vo vnútri dokázal prirodzene chladiť vzduchom a eliminoval tak potrebu elektricky poháňanej klimatizácie.

A proti vandalizmu ponúka...

Investícia Kuvajtu do týchto kamier sa odhaduje na 3 až 7 miliónov eur. Každý sledovací systém bude vybavený externým bleskom a poplašným systémom, ktorý je napojený na úrady a okamžite ich informuje, ak by došlo k manipulácii so zariadením. 

Zdroj: jenoptik.de, depositphotos.com