Lučenec sa obáva dokončenia rýchlostnej cesty R2

Nielen Šala dostane nový obchvat. Cestári sa intenzívne venujú aj dvojici ďalších obchvatov, a to konkrétne obchvatu Lučenca a tretiu časť obchvatu Brezna, informujú Hospodárske noviny. Pôvodne sa hovorilo o tom, že by prípravné procesy boli hotové do roku 2030. Teraz už Slovenská správa ciest spomína zrýchlenie procesov a začiatok výstavby potenciálne v roku 2028. Všetko za predpokladu, že štát – v tomto prípade ministerstvo dopravy – vydá súhlasné stanoviská zohľadňujúc návratnosť investícií.

Pre Lučenec je obchvat témou aj z hľadiska výstavby rýchlostnej cesty R2, už skôr sa spomínalo riziko, že sa po dokončení rýchlej cesty môžu do mesta nahrnúť autá a vytvoriť nápor na tamojšie cestné komunikácie. Cestá, ktorá by Lučenec obišla na západ od mesta, by mala stáť okolo 53 miliónov eur.

„K plánovanému obchvatu mesta je potrebná preložka cesty prvej triedy, ktorá prechádza od Veľkého Krtíša až smerom na Maďarsko a Košice. Vybudovanie obchvatu mesta by nielenže znížilo hustotu dopravy, ale tiež by zvýšilo bezpečnosť na cestách,“ uviedlo mesto Lučenec.

Čo sa týka Brezna, obchvat je hotový čo sa týka prvých dvoch úsekov, no chýba tretí. Dokopy majú stáť všetky časti obchvatu 100 miliónov eur, píšu HN. Predražil sa najmä druhý úsek napojený na cestu do Tisovca. Už prvé dve etapy obchvatu účinne znížili množstvo automobilovej prepravy v centre mesta. Pomôcť má aj tá tretia, ktorá sa napojí na cestu na Telgárt.

Zdroj: Hospodárske noviny, foto: Bystricoviny.sk