Test na alkohol s odmenou od polície

V septembri bude slovenská polícia odmeňovať vodičov, ktorí šoferujú a neporušujú pritom predpisy v cestnej premávke - predovšetkým čo sa týka nulovej tolerancie alkoholu za volantom. Polícia uviedla na oficiálnom Facebooku, že "v spolupráci so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Ministerstvom dopravy SR začína preventívnu dopravnú akciu Buď rozumný."

Dopravní policajti budú v septembri po celom Slovensku odhaľovať nielen priestupky, ktoré sú najčastejšími príčinami dopravných nehôd, ale aj apelovať na zodpovednosť vodičov.

„Naším dlhodobým cieľom je,  aby vodiči pod vplyvom alkoholu nesadali za volant. Preventívna akcia „Buď rozumný“ je jedným z nástrojov, ktorými chceme apelovať na motoristov. Alkohol za volantom, na bicykli či motorke ohrozuje nielen jeho konzumenta, ale aj jeho okolie. Do konca augusta tohto roka evidujeme 7 489 dopravných nehôd. O život pri nich prišlo 166 osôb. Nehodu pod vplyvom alkoholu zavinilo 787 osôb,“ skonštatoval Juraj Tlacháč, riaditeľ Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Preventívna akcia „Buď rozumný“ bude prebiehať po celý september na celom Slovensku. Na jednej strane je samozrejme pozitívom, že na motoristov apeluje, aby nesadali za volantom pod vplyvom alkoholu. Na druhej strane, ako poukázal aj Denník N, je otázkou, prečo sa štát rozhodol práve pre rozdávanie radlerov a takisto, či nejde o akúsi štátnu formu reklamy pre konkrétny druh nápoja a jeho výrobcov možno na úkor iných alternatív, rovnako nealkoholických a rovnako vhodných.

Zdroj: Facebook - Polícia SR, Denník N