Je to v podstate predĺžený nový Cooper, ale pozor. Konštruktéri natiahli verziu so spaľovacími motormi, ktorá stojí na vylepšenej platforme predchodcu, zatiaľ čo nový elektrický Cooper dostal úplne iné nové šasi, aj keď navonok vyzerajú obe autá rovnako.

V praxi to znamená, že má päťdverový model v porovnaní s trojdverovým o 72 milimetrov dlhší rázvor a o 172 milimetrov dlhšiu karosériu. Pre úplnosť dodávame, že celková dĺžka narástla na 4036 mm, šírka vychádza na 1744 mm a hatchback má na výšku 1464 mm.

O 200 l vzdušnejší

Nárast hlavne do dĺžky znamená, že majitelia okrem páru dverí dostanú tiež praktickejší interiér. Napríklad základný objem batožinového priestoru narástol z 210 na 275 litrov a po sklopení zadných sedadiel delených v pomere 60:40 dostanete kufor s objemom 925 litrov. To je až o 200 litrov (!) viac v porovnaní s trojdverovým modelom.

Naopak motory sa nemenia. Sú dva, výlučne benzínové a bez výnimky spárované s automatickou prevodovkou. Dostupnejšou alternatívou je päťdverový Cooper C s 1,5-litrovým preplňovaným trojvalcom s výkonom 156 koní a maximálnym krútiacim momentom 230 newtonmetrov.

Novinku zvládne roztiahnuť z miesta na stovku za rovných osem sekúnd, poskytne maximálku 225 kilometrov za hodinu a podľa metodiky WLTP by ste mali v priemere jazdiť za 6,0 až 6,6 litra benzínu na 100 km.

Drahší a silnejší Cooper S má pod prednou kapotou dvojliter s turbom, samozrejme štvorvalec. Je naladený na 204 koní a 300 newtonmetrov, čo mu stačí na akceleráciu z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy a maximálnu rýchlosť 242 kilometrov za hodinu. Priemerná spotreba potom vychádza na 6,3 až 6,8 litra na 100 km.

Aj z iných stránok je päťdverový model v zásade rovnaký ako jeho kompaktnejší trojdverový súrodenec. Inak povedané, dostanete disky s priemerom šestnásť až osemnásť palcov, interiér s obrovským dotykovým kruhovým displejom s priemerom 240 mm, infotainment bežiaci na najnovšom operačnom systéme BMW/Mini OS9 či hlasové ovládanie Hey Mini.

Od začiatku by mal byť dostupný paket JCW, predpokladáme ale, že automobilka časom predstaví aj plnohodnotný športový model Mini Cooper 5 Door John Cooper Works.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 13 obrázkov

zdroj: Mini