Nový parkovací preukaz pre ZŤP platný v celej EÚ

Aby sa osoby so zdravotným postihnutím mohli voľne pohybovať v celej EÚ, prichádza Brusel s novým preukazom únie pre osoby so zdravotným postihnutím a vylepšeným európskym parkovacím preukazom pre osoby so zdravotným postihnutím.

O aké preukazy ide? Uvedený preukaz bude slúžiť ako potvrdenie zdravotného postihnutia vo všetkých krajinách EÚ. Držiteľom zabezpečí tento férový rovnaký prístup k rovnakému zaobchádzaniu kdekoľvek v členských krajinách. Osobitné podmienky pre ľudí so zdravotným postihnutím platia často napríklad pri využívaní zliav MHD.

Výmena parkovacích preukazov pre zdravotne postihnutých

Európsky preukaz bude dopĺňať národné preukazy osôb so zdravotným postihnutím, ktoré budú naďalej udeľovať vnútroštátne orgány na základe vlastných kritérií. Slovenské úrady už konkrétne potvrdili, že chcú začať staré preukazy vymieňať najneskôr od roku 2026 a budú tak robiť bezplatne.

Štáty EÚ budú mať lehotu 2,5 roka na to, aby nové pravidlá EÚ začali uplatňovať. Nové nariadenie už získalo podporu Európskeho parlamentu (stalo sa tak ešte v apríli) a rovnako tak najnovšie aj zo strany Rady EÚ.

Európsky parkovací preukaz pre ZŤP osoby nahradí národné parkovacie preukazy. Má zaručiť využívanie parkovacích miest pre osoby so zdravotným postihnutím vo všetkých krajinách EÚ.

Zdroj: Európska komisia