Automatické pokuty vo výške 250 dolárov za porušenie pravidiel cestnej premávky

Vodiči v USA môžu čeliť pokute do výšky 250 amerických dolárov, resp. zhruba 230 eur, pretože mestá v tamojšom štáte Connecticut začnú implementovať nové stacionárne radary. Ide o inovatívnu technológiu dohľadu na cestách vo vzťahu k prílišnému hluku automobilov. Zákonodarcovia schválili nový cestný zákon, ktorý samosprávam uľahčuje montáž takýchto kontrolných prístrojov na uliciach.

Americký Connecticut je štátom s viac ako 2,6 miliónmi motoristov. Zariadenia na monitorovanie hluku môžu mestá inštalovať od júla. Predtým potrebovali miestne samosprávy získať súhlas od úradníkov vyššej inštancie. Nový zákon tak odstraňuje byrokraciu pre miestne samosprávy.

Problém pre staršie autá? Nadmerný hluk a nový zákon

Všetky monitorovacie zariadenia povolia hluk motorov áut do 80 decibelov. Pri prvom zistení porušenia pravidiel dostanú vodiči len varovanie. Druhý priestupok bude mať za následok pokutu 100 amerických dolárov (cca 92 eur). Za tretí priestupok dostanú vodiči vyššiu pokutu 250 dolárov. Polici tak chcú vraj bojovať voči autám na cestách, ktoré prešli rôznymi vylepšeniami a následne obťažujú obyvateľov amerických miest hlukom.

Napríklad aj zákonodarcovia amerického štátu Michigan presadzujú boj proti hlučným autám. Poukázali pritom na štúdiu Harvard Medical o hluku na cestách. Vyplýva z nej, že zvýšená hlučnosť spôsobuje negatívne zdravotné následky u obyvateľov, ako je vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Naopak, odporcovia novej legislatívy vystríhajú predtým, aby zariadenia na monitorovanie hluku údajne špehovali obyvateľov s nižšími príjmami – ich staršie autá sú vraj často hlučné len preto, že si nemôžu dovoliť zaplatiť drahú opravu auta.

Zdroj: WTNH / foto: cz.depositphotos.com