Kde umiestnia nové radary? Vraj to budú všetci vedieť

Radary majú kontrolovať už skôr avizované priestupky: najvyššiu povolenú rýchlosť, teda príliš rýchlu jazdu a okrem toho aj jazdu na červenú a prejazd STOPky bez zastavenia. Okrem toho však štát počíta s tým, že nové zariadenia majú kontrolovať ďalšie prehrešky, píše portál Živé.sk.

Radary majú odhaliť mobil za volantom, auto v protismere, nepovolené predbiehanie cez plnú čiaru či porušenie povinnosti bezpečnostných pásov. Rovnako tak majú prístroje odhaliť, ak profesionálni vodiči porušia povinnosti týkajúce sa prepravy nebezpečného nákladu. Sankcia na základe objektívnej zodpovednosti a vyhodnotenia radaru vám má hroziť aj za vstúpenie s autom do križovatky vtedy, keď vám situácia nedovoľuje pokračovať v jazde za križovatkou.

Radary majú pribudnúť naprieč Slovenskom, vraj prioritne na nehodových úsekoch a ministerstvo vnútra sľubuje transparentnosť čo sa týka umiestnenia prístrojov. Celkovo ich má byť 213, pokiaľ ide o stacionárne radary udeľujúce pokuty za rýchlosť. Zároveň má v krajine pribudnúť 48 takzvaných analytických kamier, ktoré budú kontrolovať iné porušenia pravidiel cestnej premávky. Zoznam obsahuje aj 18 radarových systémov, ktoré budú mať na Slovensku premiéru - pôjde o úsekové meranie rýchlosti.

Zdroj: Živé.sk / foto: cz.depositphotos.com