Nový druh semaforov: Systém za 200 tisíc sám optimalizuje premávku

Samozrejme, nikto nemá rád čakanie na semaforoch na svetelnej križovatke... Asi každý má občas pocit, že niektoré križovatky naozaj nie sú prispôsobené reálnej premávke. Od júla začne nemecká spolková krajina Bádensko-Württembersko nasadzovať zaujímavú novinku: modernizované systémy semaforov, ktoré majú pomocou umelej inteligencie výrazne skrátiť čakacie doby.

Dopravu v meste Ellwangen budú optimalizovať pomocou umelej inteligencie, malo byť ísť o systém nazývaný Yutraffic Fusion. Cieľom Nemcov je do konca roka testovať vplyv umelej inteligencie na dopravu v praxi. Náklady na softvérovú licenciu a nové prístroje (hardvér) predstavujú nie tak malú sumu 200 000 eur.

Po šesťmesačnom testovacom období sa vyhodnotia výsledky a skúsenosti. Následne môže prísť konkrétne odporúčanie na využitie takejto inovácie aj v iných mestách Nemecka. Je teda možné, že s novými semaformi sa v Nemecku v budúcnosti stretnete častejšie.

Tento systém nasadia v najľudnatejšej krajine EÚ po prvýkrát. V zahraničí sa osvedčil, napríklad v Londýne. Ako to funguje? Platforma zaznamenáva a modeluje premávku v reálnom čase. Pomocou historických a aktuálnych údajov dokáže systém generovať dopravné predpovede v časovom okne niekoľkých hodín. Následne na základe toho prispôsobí prepínanie 12 semaforov v nemeckom Ellwangene. Nejde však len o automobilovú dopravu, pri rozhodovaní sa berú do úvahy aj ďalší účastníci cestnej premávky vrátane cyklistov či chodcov.

Zdroj: efahrer.chip.de / foto: cz.depositphotos.com