Značku zákaz predchádzania treba rešpektovať

Na frekventovanej ceste na strednom Slovensku sa po rekonštrukcii nachádza dvojitá prerušovaná čiara. V smere od Ružomberka na Donovaly nájdete hneď niekoľko úsekov, v rámci ktorých cestári skombinovali dopravnú značku zákaz prechádzania spolu s uvedeným vodorovným dopravným značením.

Zvislé značenie pritom po novom nie je nadradené vodorovnému - sú rovnocenné a správa cesty má zabezpečiť, aby sa navzájom nevylučovali. Vodiči sú povinní rešpektovať oba druhy dopravného značenia.

Na spomínanej ceste sa nachádza takzvaná varovná stredová čiara, ktorá je zatiaľ pre mnoho slovenských vodičov neznámou. "Varovná stredová čiara sa vyznačuje aj na takýchto úsekoch, na ktorých je prechádzanie zakázané použitím značky zákaz predchádzania," uviedla Jana Lukáčová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest.

Značka zákaz predchádzania platí aj v takejto situácii. Za jej nerešpektovania hrozí pokuta 100 eur.

Varovná stredová čiara neruší dopravnú značku

O čo presne ide? Varovná stredová čiara je síce prerušovaná, ale v tomto prípade neumožňuje predchádzanie iných vozidiel a treba rešpektovať dopravnú značku zákaz predchádzania. Inak vám hrozí pokuta 100 eur, resp. 150 eur, ak ohrozíte iných účastníkov cestnej premávky.

Mimochodom, varovná stredová čiara funguje nasledovne: jej biele pásiky sú od seba vzdialenejšie napríklad na rovných úsekoch a naopa približujú sa k sebe v ostrých zákrutách.

Zdroj: TV Markíza / foto ilustračné: t-online.de