Vopred upozorňujeme, že na ostré fotky vo vyššej kvalite a technické dáta budete musieť počkať do budúceho týždňa, ale na podobu medzigeneračne modernizovaného Volva XC90 sa môžeme pozrieť už teraz. Vlastne... medzigeneračne?

Švédska automobilka patriaca pod čínsky koncern Geely chcela prejsť na čisto elektrickú mobilitu skôr ako ostatní a ešte predtým, ako aj ostatných k tomu zrejme donúti pripravovaná európska legislatíva. Vyrábať vozidlá so spaľovacími motormi tým pádom už chcela skôr začať „umrtvovať“, než ho podporiť, trh ale rozhodol inak.

Európski motoristi sa od začiatku tohto roka začali od elektromobilov odkláňať, rast predajov spomalil a aktuálne dokonca záujem padá. Tak ako ostatné firmy, aj Volvo bolo nútené prehodnotiť svoje plány a výsledkom je okrem iného aj zachovanie modelu XC90 vo výrobe.

Aby mali zákazníci stále záujem, veľké SUV prešlo faceliftom, ale je samozrejme otázne, či ešte niekedy dorazí jeho nástupca. Tým mal byť elektromobil EX90, čo sa síce nestane, autá budú v predaji súbežne, ale skutočná nová XC90 už vážne doraziť nemusí. Práve preto sme sa pozastavili nad slovom „medzigeneračný“, ktoré by v takom prípade logicky už neplatilo. Ale to je detail...

Podstatné je, že prepracované auto je na svete a asi by sme mali dodať, že jeho podobu (zrejme omylom) prevalilo švajčiarske zastúpenie Volva. Na jeho sociálnych sieťach sa objavili predčasne prvé zábery a také chyby sa pochopiteľne už nedajú zastaviť.

Vďaka uvedeného faux pas teda vieme, že XC90 po facelifte dostalo nové svetlá, nárazníky, iný dizajn diskov kolies, ale tiež kompletne novú masku chladiča, ktorá sa zbavila masívneho chrómovaného lemu i trochu ťažkopádnych lamiel. Namiesto nich je na aute o čosi širšia maska so šikmým a navyše asymetrickým diagonálnym vzorom, teda podobným riešením, ako sa nedávno objavilo na novom BMW X3.

Či je to dobré alebo nevkusné riešenie, zvážte sami. Nám sa v zásade pozdáva, pretože je stále originálne a je to niečo nové. Ak si ale budete chcieť Volvo XC90 modelového roka 2025 prehliadnuť podrobnejšie, budeme mať toho pre vás viac najskôr v stredu, tak sa zastavte...

zdroj: Volvo Car Switzerland cez Instagram, Wilcoblok