Netradičné parkovacie miesta na diaľničných odpočívadlách

Rakúšania tento rok spustili kampaň, súčasťou ktorej sú parkovacie miesta práve na odpočívadlách označené ako „Park & Write“. Viete, o čo ide? Majú pripomínať potrebu robiť si pravidelne prestávky na odpočívadlách a tam vybaviť správy na mobile, e-maily či telefonáty.

Nepozornosť je najčastejšou príčinou nehôd na cestách. V predchádzajúcom roku sa priamo táto príčina podpísala pod 569 nehôd na rakúskych diaľniciach a rýchlostných cestách, čo je viac ako štvrtina všetkých nehôd (2 137 nehôd na diaľniciach za rok 2023).

Takmer 60 percent všetkých opýtaných v prieskume vypracovanom pre ASFINAG priznalo, že mobilný telefón používajú počas šoférovania, či už na telefonovanie, čítanie správ alebo rovno ich písanie. U vodičov do 30 rokov je to dokonca 80 percent respondentov!

Poznáte parkovacie miesta Park & Write v Rakúsku? Nedajte sa zmiasť, ide o edukačnú kampaň rakúskeho správcu diaľnic ASFINAG.

Pokuta za nelegálne telefovanie počas jazdy aj 300 eur

Rakúšania majú sieť odpočívadiel, ktoré im môžeme často závidieť: Celkovo majú 2 250 kilometrov rýchlych ciest, v priemere každých deväť kilometrov je k dispozícii odpočívadlo.

Po novom zaviedli Rakúšania 254 parkovacích miest "Park & Write" naprieč krajinou. ASFINAG prevádzkuje 59 vlastných komplexných odpočívadiel a 108 diaľničných parkovísk. K dispozícii je aj 89 odpočívadiel v podobe čerpacích staníc a reštaurácií. Pri rýchlosti 130 km/h sú to necelé štyri minúty, ktoré potrebujete na to, aby ste sa dostali na miesto, kde môžete v pokoji vyriešiť povinnosti na telefóne.

Zodpovedným prístupom ochránite nielen svoje zdravie a zdravie ostatných, ale aj svoju peňaženku. V Rakúsku sa platí za používanie telefónu za volantom pokuta štandardne 100 eur. Na Slovensku je sankcia na úrovni do 300 eur, plus hrozí, že prídete o vodičák na dva roky.

Zdroj: ASFINAG / foto: cz.depositphotos.com