Nová diaľnica na strednom Slovensku mešká

R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou nestavia, hoci pôvodne už mali byť práce v plnom prúde, keďže základný kameň bol poklepaný už pred dlhými mesiacmi. Pôjde o trojkilometrovú rýchlostnú cestu, ktorá trpí časovými meškaniami. Tie sa začali už komplikáciami v rámci verejného obstarávani a očividne pokračujú ďalej.

Prečo sa ešte nezačalo so stavebnými prácami? Dôvodom má byť vegetačné obdobie – výstavba sa má rozbehnúť až po jeho konci.

Pre obyvateľov Hohrehronia ide o citlivú tému a prirodzene by chceli, aby novú rýchlostnú cestu dokončili čo najskôr. Diaľničiari upokojujú, že výstavba sa má začať čoskoro a zatiaľ prebehol archeologický prieskum či oprava lokálnych ciest.

Aktuálne odhady hovoria o tom, že stavba sa má rozbehnúť naplno od októbra. Najskôr dôjde k nevyhnutným výrubom či prácach na inžinierskych sieťach, odkázala Národná diaľničná spoločnosť. Neistota rastie v súvislosti s obchádzkovými trasami počas výstavby – hovorilo sa totiž aj o 200 kilometrov dlhých obchádzkových trasách, ktoré by boli neúnosné najmä pre ľudí cestujúcich do Banskej Bystrice za prácou.

Kompetentní však podľa všetkého počítajú s vybudovaním náhradnej časti cesty prvej triedy, ktorá má slúžiť ako obchádzka, čo situáciu výrazne uľahčí. Nateraz je však otázkou, kedy sa predĺženú rýchlostnú cestu R1 podarí otvoriť. Pôvodný termín 2026 sa totiž nemusí stihnúť.

Zdroj: STVR / foto: Bystricoviny.sk