Smart práve odhalil v austrálskom Byron Bay tretí nový model, ktorý automobilka vyvinula a postavila pod spoločným dozorom Mercedesu a čínskeho koncernu Geely.

Auto využíva 800-voltovú platformu a konštruktéri mu nadelili akumulátor s kapacitou až 100 kilowatthodín. Podľa optimistickej čínskej normy CLTC to stačí na dojazd až 740 kilometrov, ale podľa triezvejšej európskej metodiky WLTP by to malo byť (zatiaľ neoficiálne) 560 kilometrov.

Presný nabíjací výkon sa v správe Smartu nespomína, ale nebude nízky. Z 10 na 80 percent by vám to v správnych podmienkach malo na rýchlonabíjačke trvať len 15 minút!

Aby ste boli v obraze, o akom veľkom automobile hovoríme, mali by ste vedieť, že dĺžka nového Smartu #5 je 4705 milimetrov a má rázvor náprav až 2900 milimetrov. Interiér je päťmiestny a podľa všetkého priestranný. Výrobca napríklad (trefne) zdôrazňuje výšku nad hlavami cestujúcich na zadných sedadlách, ktorý je (merané od sedáku) až 1060 milimetrov.

K tomu posádka dostane dva batožinové priestory. Menší predný poberie drobnosti do objemu 72 litrov, vzadu je potom – po sklopení zadnej lavice – kufor s objemom 1530 litrov. Aby ste v ňom nehľadali zapadnuté veci, po interiéry rôzne objavíte až 34 odkladacích schránok.

Atmosféru na palube sa bude snažiť spríjemniť ambientné osvetlenie s 256 farbami, ale predovšetkým zvukový systém Sennheiser Signature Sound System s 20 reproduktormi – z toho jeden je prenosný.

Skoro 26" head-up

Aby sme mali kabínu kompletnú, dodávame, že Smart vám v jednom celku pribalí až 25,6-palcový head-up displej s rozšírenou realitou, k tomu 10,3-palcový prístrojový panel a nakoniec až dva 13-palcové dotykové obrazovky AMOLED s rozlíšením 2.5K. Aby sa vám v tom všetkom ľahšie orientovalo, pomôže vám hlasový asistent s umelou inteligenciou.

O elektromotoroch a dostupnom výkone Smart prekvapivo nehovorí nič, ale už v predstihu bolo potvrdené, že okrem jednomotorových verzií s výkonom 340 dorazí tiež dvojmotorový rýchlik so systémovými 646 koňmi.

Päťka od Smartu by mohla byť na európskom trhu dostupná už koncom tohto roka, jeho uvedenie však obom koncernom komplikujú nové dovozné clá na čínske elektromobily, keďže #5 sa práve tam bude vyrábať.

A ešte jedna drobnosť. Tým ambicióznejším s chuť vyskúšať novinku v prírode, výrobca ponúkne paket Adventurers' Collection. Obsahuje ochranu podvozka, prídavný strešný nosič, bočné schodíky, odkladacie boxy alebo prídavné svetelné rampy.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 11 obrázkov

zdroj: Smart