Nový Wagoneer S je Stellantisom prezentovaný ako prvý globálny elektrický Jeep. Primát samozrejme drží Avenger vyvinutý pre Európu, ktorý ale časom dostal verzie poháňané aj spaľovacími motormi.

Či sa niečo podobné stane aj v prípade novinky, momentálne nie je isté, „eSko“ je prezentované ako čisto elektrický model a automobilka má v jeho prípade nemalé ambície. Jeep chce do konca budúceho roka predať na domácom trhu až milión kusov a celosvetovo dva milióny.

Wagoneer S je postavený na najväčšej koncernovej modulárnej platforme STLA Large, ktorú dostal napríklad aj nový Dodge Charger Daytona (poháňaný elektromotormi i radovými šesťvalcami). Firma hovorí, že vďaka týmto konštrukčným základom má SUV až o 35 percent vyššiu torznú tuhosť v porovnaní s podobne veľkými modelmi značky Jeep.

Príkladná je tiež aerodynamika. Kým Wrangler má Cd 0,45, v prípade Wagoneeru S sa dizajnérom podarilo koeficient odporu zraziť na hodnotu 0,29, čo je úroveň Tesly Model 3.

Nový Jeep má dĺžku 4886 mm, šírku 2123 mm, výšku 1645 mm a zo začiatku bude dostupný len v jednej špecifikácii. Tá bude mať dva elektromotory so systémovým výkonom 600 hp, teda 608 koní a maximálnym kombinovaným krútiacim momentom 800 newtonmetrov.

Pohotovostnou hmotnosťou sa automobilka oficiálne nepochválila, americkým médiám sa ale podarilo túto hodnotu zistiť – auto má až 2570 kg. Niet divu, Wagoneer S totiž dostal veľký akumulátor s kapacitou 100 kilowatthodín. Uvedené parametre by mali stačiť na zrýchlenie z 0 na 60 míľ za hodinu (97 km/h) za 3,4 sekundy, čím Jeep prekonal Model Y Performance o desatinu sekundy. Dojazd výrobca uvádza podľa metodiky EPA 300 míľ, inak povedané 483 kilometrov a maximálnu rýchlosť 200 kilometrov za hodinu.

Maximálny nabíjací výkon nepoznáme, Jeep ale tvrdí, že batériu je možné nabiť z 20 na 80 percent v ideálnych podmienkach za 23 minút.

Podobne neznáma je tiež európska cenovka, v Spojených štátoch ale bude Wagoneer S dostupný za minimálne 71 990 dolárov a tamojšia klientela si ho bude môcť objednať už koncom roka. Pre motoristov na starom kontinente sa naskytne rovnaká príležitosť v priebehu roka 2025.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 30 obrázkov

zdroj: Jeep