Aj vás zdvihla zo stoličky informácia o zdražovaní diaľničných známok? Nárast o 50 percent oproti terajšej cene diaľničnej známky zrejme čakal málokto. Napriek tomu ministerstvá financií a dopravy takúto zmenu minulý týždeň ohlásili. Negatívne reakcie sa dostavili okamžite.

"Sú veci, ktoré musím strpieť, ale verte, že nie som šťastný z toho čo nás čaká," okomentoval Andrej Danko, podpredseda NR SR a predseda koaličnej Slovenskej národnej strany. K cene 90 eur za 365-dňovú známku zaujal Danko jasné stanovisko: "Nesúhlasím!" zdôraznil.

 

Nepozdáva sa mu vraj argument o tom, že Brusel by mal určovať podľa neho "ešte aj cenu diaľnic". To je však zjednodušená interpretácia. EÚ nás napríklad zaviazala k tomu, že ak stojí ročná známka 60 eur, jednodňová diaľničná známka môže stáť najviac 9 percent z tejto sumy, čiže dnes to je 5,40 eura.

Zrušenie diaľničných známok: Je to reálne?

Danko sa zjavne nevzdáva myšlienky, že by motoristi na Slovensku nemali platiť diaľničné známky vôbec. "Myslím si, že to je tak málo peňazí pre štát, že ľudí šikanovať ešte aj s diaľničnými známkami, mi pripadá veľmi nešťastné," povedal.

Už v minulosti chcel Danko kompletne zrušiť diaľničné známky v SR. "Zo získaných peňazí za známky sa tie diaľnice nikdy v živote nedokončia. Preto by sme do nich mali investovať tak, ako sa to robí v zahraničí. To bol dôvod, prečo SNS navrhla, aby Slováci neplatili diaľničné známky," písal Danko na Facebooku v roku 2020 pred voľbami.

Zdroj: Andrej Danko - Facebook, TA3