Ford má zvláštnu záľubu podávať neobvyklé, niekedy skoro až vyšinuté patenty. Napríklad vlani médiami preletel nápad ovládať offroad postojačky, ešte staršia je myšlienka nechať vytáčať motor auta na diaľku, ale medzi návrhmi modrého oválu nájdete tiež prepojenie audiosystémov viacerých vozidiel, skladací volant ako podpera pre počítač, prídavné batérie na strechu, skúter integrovaný do automobilu, alebo čosi úplne mimo... psiu búdu s aktívnym potlačovaním hluku.

Netušíme, či sú to pre vás inšpiratívne a zaujímavé idey, alebo výmysly hodné skôr výsmechu, ale posledná patentová prihláška úsmevy určite nevyvoláva.

V druhej polovici júla totiž vyšlo najavo, že Ford nechal zaregistrovať patent, podľa ktorého by kamery v jeho vozidlách boli schopné detegovať a vyhodnotiť v spolupráci so softwarom rýchlosť okoloidúcich áut. Nazval ho „systémy a metódy pre zisťovanie prekročenia rýchlosti“, čo vám asi prekladať nemusíme.

Táto technika by skrátka registrovala priestupky, konkrétne rýchlostné a nie, nenechávala by si ich pre seba. Ak senzory Fordu zaregistrujú takúto situáciu, kamera urobí záznam a spolu s polohou a ďalšími údajmi ho odošlú príslušným úradom či polícii a tá by rozhodla, či zahájiť prenasledovanie alebo rovno poslať výzvu k úhrade.

Je to etické? A spoľahlivé??

Ešte raz pripomíname, že ide o patent, teda len myšlienku, čo by vo Forde mohlo fungovať, ale tiež nemusí. Navyše musíme pripomenúť, že môže ísť o systém určený pro policajné špeciály tejto automobilky.

Aj tak by nás ale zaujímalo, čo si o tom myslíte. Je podobné neustále sledovanie etické? Nenarušuje to ešte viac naše súkromie? A bude bezpečné, ak sa budú vodiči navzájom podozrievať? A kde máme istotu, že bude systém spoľahlivý a nebude podávať falošné hlásenia, proti ktorým sa nebudete mať ako brániť a dovolať spravodlivosti?

zdroj: Carscoops