Na Slovensku posilňujú kontroly: Využívajú jednorazové testy na drogy

Policajná hliadka z mesta Nováky nedávno využila jednorazové testy na drogy pri kontrole mladej vodičky, ktorá viedla vozidlo Opel Meriva bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom amfetamínu, metamfetamínu a THC.

Ďalší príklad: Rovnako tieto testy využili policajti z Bánoviec nad Bebravou, ktorí pri hliadkovej činnosti spozorovali auto Škoda Fabia. Už na prvý pohľad sa im niečo nezdalo, vozidlo jazdilo zo strany na stranu. Predpísaným spôsobom ho preto zastavili. Dychová skúška vyšla negatívne, avšak tá na drogy už bola pozitívna. Vodič jazdil pod vplyvom metamfetamínu a amfetamínu.

"Keďže tieto testy sú orientačné, obaja vodiči boli vyzvaní, aby sa podrobili lekárskemu vyšetreniu na prítomnosť omamných a psychotropných látok v tele. Lekárske vyšetrenie tieto látky u oboch vodičov aj potvrdilo. Tieto testy budeme využívať aj naďalej, aby sme predchádzali možným drogovým incidentom a zvyšovali vašu bezpečnosť," uviedla polícia na Facebooku.

Tresty za šoférovanie pod vplyvom drog sú prísne

Priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spácha motorista vtedy, keď "ako vodič počas vedenia vozidla požije inú návykovú látku alebo vedie vozidlo v takom čase po jej požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu návyková látka ešte nachádza v jeho organizme".

Webstránka ministerstva vnútra uvádza, že v takom prípade hrozí pokuta do 1 000 eur a zákaz činnosti do piatich rokov, počas ktorých vám zoberú vodičský preukaz.

Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj