Slovnaft za rok 2023 neplatil daň z nadmerného zisku. Nemusel?

Faktom je, že situácia okolo dane z nadpriemerného zisku môže pôsobiť nejasne a upozorňuje na to vo svojom článku aj portál Aktuality.sk. Dôležité je pritom, či v prípade Slovnaftu minimálne 75 obratu predstavovala oblasť ťažby, dobývania, resp. rafinácie ropy.

75-percentnú podmienku Slovnaft podľa svojej metodiky splnil naposledy v roku 2022. Za toto zdaňovacie obdobie spoločnosť "spolu s daňou z príjmov štátu celkovo zo zisku odviedla viac ako 625 miliónov eur, čo je historicky najvyšší príspevok súkromnej spoločnosti," cituje portál Aktuality.sk slová hovorcu Slovnaftu Antona Molnára.

Aktuality.sk oslovili k téme analytika Mareka Nemkyho z XTB. Jeho výpočet by vychádzal - po zohľadnení tržieb z palív a rafinérskych produktov - na 78 percent zo všetkých tržieb, čo by bolo nad zákonnou hranicou. Práve kategória ostatných rafinérskych výrobkov však môže byť sporná a presná metodika Slovnaftu nie je známa. "Sú presne dané pravidlá a metodika, podľa ktorých sa účtuje, a tá nedáva priestor na žiadnu individuálnu kreativitu," odkázala firma.

Štát sa rozhodol konať, do Slovnaftu posielať daňovú kontrolu. Vykoná ju Finančná správa. Nateraz nie je jasné, kedy presne sa uskutoční. Slovnaft je zároveň prevádzkovateľom najväčšej siete čerpacích staníc na Slovensku. To znamená, že pokiaľ by ho štát neplánovane prinútil zaplatiť ďalších 180 miliónov eur na dani za rok 2023, môže to vyvolať reakciu a obmedzenia čo sa týka jeho investícií v SR, a to nielen do rafinérie, ale aj do benzíniek,

Zdroj: Aktuality.sk / foto: cz.depositphotos.com