Nový falošný radar má vystrašiť vodičov

Ak budete šoférovať v Rakúsku na ceste B 138, ktorá spája Horné Rakúsko a Štajersko na trase medzi mestami Wels a Liesen, možno si všimnete sivý radarový box. Z diaľky vyzerá ako skutočný radar. Zariadenie, ktoré sa nachádza konkrétne medzi St. Pankrazom a Steyrlingom v okrese Kirchdorf, takto pôsobí  dokonca z oboch strán. Zjavne, aby zmiatlo čo najviac vodičov.

V skutočnosti ide o atrapu. Účelom tohto falošného radaru je odsrašiť vodičov, aby na tomto úseku cesty neprekračovali rýchlosť. Kladiete si aj vy otázku, či je takéto zariadenie vôbec z pohľadu rakúskych zákonov povolené?

Je nový radar legálny, hoci zámerne nefunguje?

Podľa právničky motoristického združenia ÖAMTC Corinny Hotz je na súkromnom pozemku inštalácia falošnej radarovej pasce v zásade povolená, pokiaľ neovplyvňuje premávku a slúži iba ako odstrašujúce opatrenie.

Avšak, ak atrapa vyzerá až príliš realisticky a dokonca by používala blesk, môže byť naplnená skutková podstata trestného činu zneužitia úradnej právomoci. V takom prípade hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na šesť mesiacov alebo vysoká finačná pokuta.

Corinna Hotz tiež zdôrazňuje, že moment prekvapenia nesmie nikdy ohroziť bezpečnosť premávky. Ako alternatívu navrhuje radšej na danom úseku umiestniť napríklad značku "Pozor, deti".

Zdroj a foto: Heute.at