S Panamerou už má skúsenosti

Nemecký automobilový pretekár a testovací pilot Lars Kern má s Panamerou na Nordschleife bohaté skúsenosti. V rokoch 2016 a 2020 sa mu s ňou podarilo stanoviť rekord triedy. Naposledy to bolo s modelom Panamera Turbo S (7:29,81 minúty). Lars zdôrazňuje, že priečne dynamické schopnosti áut sú na nemeckom okruhu, s množstvom zákrut, kľúčové. Rovnako dokáže porovnať dynamiku medzi predchádzajúcou a novou verziou automobilu. Podľa jazdca nová generácia Panamery prešla výrazným zlepšením dynamiky a agility, ktoré sa mu potvrdili hlavne medzi úsekmi okruhu Hohe Acht a Brünnchen. Taktiež vyzdvihol skvelú fúziu komfortu luxusnej triedy a športovej ovládateľnosti.

Vďaka týmto vylepšeniam bol testovací jazdec Porsche schopný stanoviť nový rekord v triede luxusných vozidiel so spaľovacími a hybridnými pohonmi, a to časom 7:24,17 minúty. Jazdilo sa s budúcim vrcholovým modelom vozidla, ktoré sa ešte len chystá do sériovej výroby.

Lars Kern

Čo bolo na predsériovej Panamere naviac?

Na ochranu vodiča bola Panamera vybavená pretekárskym sedadlom a povinnou bezpečnostnou klietkou, pričom inak zodpovedala sériovej verzii, ktorá sa chystá na trh. Obutá bola na pneumatikách Michelin Pilot Sport Cup 2 s rozmermi 275/35 ZR 21 vpredu a 325/30 ZR 21 vzadu. Pre optimalizovaný výkon bol použitý voliteľný uhlíkový aerokit, ktorý eliminuje vztlak na prednej náprave. V kombinácii s Gurneyho klapkou na adaptívnom zadnom spojleri zabezpečil vozidlu prítlak a zlepšil jeho aerodynamickú stabilitu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zdroj: Porsche