Rakúšania vám zhabú auto, ak šoférujete extrémne rýchlo

Vďaka tohtoročnej novele zákona o cestnej premávke v Rakúsku môže byť proti vám použité tvrdé opatrenie: cestným pirátom môžu policajti zakázať ďalšiu jazdu, auto skonfiškovať a následne ho dajú úrady aj do dražby. Rakúsko tak nasleduje príklad vybraných iných európskych krajín, keď umožňuje neohľaduplné a nebezpečné šoférovanie trestať až konfiškáciou vozidla.

„Extrémne cestné pirátstvo ohrozuje na našich cestách zdravie a život nevinných účastníkov cestnej premávky. Existuje rýchlosť, pri ktorej sa auto stáva zbraňou. S tým urobíme koniec a zabezpečíme, aby páchateľom bola ich zbraň odobratá okamžite a natrvalo," povedala rakúska ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewessler. „Ak iné tresty už neúčinkujú, prichádza na rad konfiškácia vozidla. Pretože kto nemá auto, už cestným pirátom byť nemôže.“

Už v roku 2021 pritom rakúska spolková vláda výrazne zvýšila pokuty za porušovanie najvyššej povolenej rýchlosti. Teraz nasleduje ďalšia časť celého balíka opatrení: najmä neohľaduplní recidivisti, ktorí vedome ohrozujú životy iných účastníkov cestnej premávky, budú prísne potrestaní. Ak cestný pirát šoféruje motorové vozidlo, ktoré mu nepatrí, orgány budú majú možnosť vozidlo na mieste predbežne zhabať na maximálne 14 dní. V takom prípade však vozidlá nemôžu byť konfiškované ani vydražené. Toto pravidlo sa vzťahuje aj na lízingové alebo prenajaté vozidlá. Aj v týchto situácia vás však potrestajú: vo vodičskom preukaze vám pribudne záznam o doživotnom zákaze šoférovania daného vozidla minimálne na území Rakúska.

Konkrétne je tento balík opatrení zameraný na vážne priestupky a prekročenie rýchlosti o viac ako 60 km/h v obci a 70 km/h mimo obce. Ak jednotlivci - najmä opakovane a arogantne - jazdia s výrazným prekročením rýchlosti, môže dôjsť k trvalému odobratiu a dražbe vozidla. Keď je povolená maximálna rýchlosť v obci prekročená dokonca o viac ako 80 km/h alebo mimo obce o viac ako 90 km/h, legislatíva u susedov dáva úradom ešte silnejšiu právomoc. Už pri prvom porušení predpisov môžu začať konanie o konfiškácii podľa zákona o správnych deliktoch.

Zdroj: bmk.gv.at