Vodičák na silné autá s a stáva realitou

Vodiči v Južnej Austrálii budú musieť čoskoro absolvovať špeciálny kurz, aby si mohli sadnúť za volant vysokovýkonného osobného vozidla.

Toto vodičské potvrdenie, známe ako vodičský preukaz triedy U, bude povinné pre juhoaustrálskych vodičov áut v kategórii takzvaných vysokovýkonných vozidiel od 1. decembra 2024. Online kurz stojí 61 austrálskych dolárov, v prepočte necelých 37 eur. Absolvovanie kurzu trvá odhadom 30 až 45 minút, následne je vodič podrobený testu.

Motoristi sa môžu pokúsiť o úspech v teste bez obmedzenia počtu pokusov, a to počas 12 mesiacov. Po jeho absolvovaní môže vodič požiadať o nový preukaz triedy U, ktorý stojí ďalších 20 austrálskych dolárov, resp. 12 eur.

Nová povinnosť sa vzťahuje na domácich vodičov v Južnej Austrálii, zatiaľ čo Austrálčania z iných častí krajiny môžu aj v Južnej Austrálii naďalej šoférovať vysokovýkonné autá čisto na základe národného vodičského preukazu platného pre celú Austráliu.

Sankcia za porušenie pravidiel 1 500 eur, následne riziko väzenia

Čo sa stane, ak obyvatelia porušia novú legislatívu a budú šoférovať silné športové auto bez príslušného vodičáku U? V takom prípade im bude udelená pokuta v prepočte do cca 1 500 eur pri prvom porušení predpisov. Následne už hrozí aj väzenie jeden rok.

Vozidlo s ultra vysokým výkonom definujú úrady ako auto s pomerom výkonu a hmotnosti najmenej 276 kW na tonu (1 000 kg) a s celkovou hmotnosťou menej ako 4,5 tony. Ide približne o 200 modelov áut. Autobusy a motocykle sú oslobodené úplne. Je treba povedať, že limit vzniku povinnosti je nastavený až prekvapivo vysoko. Jedná sa totiž o autá, ktorých výkonová hmotnosť je nižšia než 3,7 kg na kW výkonu. Jedná sa teda o mimoriadne výkonné autá. Myslíme si, že to mohlo byť nastavené oveľa prísnejšie. Prečo? Pozrite sa na príklad nižšie...

Lamborghini Huracan dosahuje pomer výkonu a hmotnosti 292 kW na tonu, kým pri stále ozaj výkonnom BMW M3 Performance sa dostanete na hodnotu "len" 222 kW na tonu. Majiteľa Lambo sa nová legislatíva týka, majiteľa BMW M3 nie. Nová kategória vodičského preukazu triedy U bude nateraz platiť len v Južnej Austrálii a ostatné austrálske štáty zatiaľ s takýmto opatrením neprišli.

Tiež si myslíme, že vodičák vyššej kategórie U by nemal byť získaný len absolvovaním online testu. Uchádzači oň by mali absolvovať špeciálny vysokorýchlostný tréning školy bezpečnej jazdy, pre lepšie pochopenie a natrénovanie krízových situácií vyplývajúcich z rýchlej jazdy...

Zdroj: Drive.com.au, foto: cz.depositphotos.com